La mort de Sant Jordi, de Shakespeare, de Cervantes... el dia 23 d'abril és sens dubte una data carregada de llegendes i literatura, i a Catalunya ha pres la forma d'una de les diades més boniques i envejades arreu. A Anglaterra, per exemple, ja tenen el seu propi St George's Day, ja que el mític cavaller també n'és el patró. Però aquest any també tindran un Sant Jordi a la catalana a la capital britànica gràcies als Castellers of London.

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

Després d'anys sense fer grans esdeveniments per culpa de la pandèmia, la colla castellera ha organitzat aquest dissabte una diada especial per celebrar Sant Jordi tot barrejant la cultura catalana amb l'anglesa. "La diada de Sant Jordi sempre ha estat important per a nosaltres. Va ser la nostra primera gran actuació el 2016, i també és un gran punt de barreja de cultures", explica el president de la colla, Stephen Anderson, en declaracions a ElNacional.cat. A la plaça Minerva, a tocar del riu Tàmesi, els castellers faran diverses actuacions i tallers durant el matí acompanyats de la coral London Catalan Choir, la Colla Bastonera de Londres i el grup de dansa d'espases tradicional d'Anglaterra Tower Ravens.

Sant Jordi: de Catalunya a Londres

Stephen Anderson, a qui tothom coneix com a Cuss, és un enamorat dels castells i un dels fundadors originals que el 2015 va impulsar la creació de la colla castellera de Londres. "Aquest maig farà 20 anys que vaig a Valls per unir-me a la pinya de la Colla Joves Xiquets de Valls", explica. Després d'unir-se amb altres companys amb qui compartia l'amor per aquesta tradició catalana, va néixer ara fa set anys els Castellers of London. I justament la diada de Sant Jordi del 2016 van fer la seva primera gran actuació al concorregut mercat de Borough, a tocar del London Bridge.

"Només vam fer torres de 5 i el P4, però va ser un dia especial! Tots vam sentir que era una actuació decent", diu Cuss. Amb els anys, la dificultat dels castells i la colla va anar creixent. Tanmateix, amb la pandèmia han vist com el nombre de castellers ha tornat gairebé a ser el que era quan van començar. Aquest Sant Jordi, per exemple, no podran fer una gran actuació i han optat per fer diversos tallers. Amb tot, en Cuss té clar que remuntaran i aquesta tradició arribarà a més gent. "Els Castells són catalans i sempre ho serà, però tothom en pot gaudir i la diada de Sant Jordi és un gran dia per mostrar la cultura catalana a la gent de fora de la comunitat catalana", explica.

Sant Jordi en Londres - Cartel
El cartell de la diada de Sant Jordi a Londres. / Castellers of London

Una idea que també comparteixen des de la London Catalan Choir, que aquest dissabte actuen juntament amb els castellers per celebrar la diada de Sant Jordi. "Qualsevol esdeveniment on puguem cantar és una data important per a la coral! Potser Sant Jordi és més especial, perquè ens recorda a casa", explica la directora Laura Ruhí Vidal a ElNacional. Des de la coral, intenten "enllaçar la cultura catalana i l’anglesa a través de la música". "Així doncs, Sant Jordi és l’opció òptima, ja que Sant Jordi també és el patró d’Anglaterra", argumenta. 

Des del 2012, les cantaires de la coral han actuat en diversos llocs emblemàtics del Regne Unit donant a conèixer les cançons catalanes, tant tradicionals com modernes. "Amb la coral tenim records molt bonics de la celebració de la Diada de Sant Jordi a Londres, al Borough Market, a Camden Market l’abril de 2019, l’últim any que vam poder celebrar-ho... intentem que sigui una mica com a casa, però per raons òbvies, és tot en petit format", explica la directora. "Amb la coral, que cantem a l’exterior, acompanyem el brogit de la gent passejant, aportant la banda sonora d’un dia de tradició i boniquesa".

Laura Ruhí expressa la il·lusió que els fa poder celebrar Sant Jordi aquest dissabte, ja que les diferents agrupacions no han actuat ni s'han pogut retrobar des del desembre de 2019. Per aquesta ocasió, cantaran per primer cop la peça Oda a Sant Jordi, de Francesc Vila i lletra de Salvador Espriu, a més d'altres composicions.

El 23 d'abril a Anglaterra

En la diada organitzada pels Castellers of London també hi participaran les Tower Ravens, un grup de ball d'espasa (rapper sword dance, en anglès), un tipus de dansa tradicional que prové del nord-est d'Anglaterra.

"És un plaer formar part d'un acte transcultural i estem desitjant veure en acció les tradicions culturals de Catalunya", explica Tori, secretaria de les Tower Ravens.

El grup es va formar l'any 2012, i aleshores no hi havia cap equip de rappers femenins a Londres. "Algunes persones amb idees semblants van agafar en préstec unes espases i així va néixer Tower Ravens! Avui encara tenim membres originals a l'equip, cosa que és fantàstic", celebra Tori.

Tot i que el rapper és tradicional a Anglaterra, no té una connexió particular amb el dia de Sant Jordi. Tanmateix, és ben cert que la tradició anglesa també està molt lligada al dia de Sant Jordi. El cavaller és patró d'Anglaterra i la seva creu vermella es troba al centre de la bandera anglesa. Per això, aquest dissabte també hi haurà activitats a l'emblemàtica Trafalgar Square per celebrar amb música, menjar i artistes "allò que és brillant sobre Anglaterra i ser anglès", diuen des de l'ajuntament de Londres.

La celebració més destacada del 23 d'abril a Anglaterra no és a la capital britànica, però, sinó a Stratford-upon-Avon. Aquest poble de West Midlands, al nord-oest d'Anglaterra, és la ciutat on va néixer i morir William Shakespeare.

Cada any, els habitants i persones vingudes d'arreu celebren la vida i l'obra del dramaturg. Després de l'aturada per la pandèmia durant dos anys, la festa ha tornat a omplir els carrers del poble per aquest Sant Jordi.

Imatge principal: L'actuació dels Castellers of London la diada de Sant Jordi del 2017. / Cristina Bardés.