Roses vermelles, llibres antics, novetats literàries, signatures d'autors... tots els protagonistes de Sant Jordi 2024 comencen a agafar embranzida per celebrar un dels dies més bonics de l'any a tot Catalunya. Després d'una edició marcada per la superilla literària més gran de la història del país a Barcelona, enguany la diada serà la primera de copagament, en què les parades de llibres i roses que s'ubiquin als carrers de la zona professionalitzada hauran de pagar. Es preveu que el 23 d'abril torni a ser una jornada de mobilització multitudinària tot i caure en dimarts laboral, amb espais reservats a tots el país per celebrar la jornada. Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i un munt de pobles i ciutats catalans sortiran al carrer per reivindicar el Sant Jordi, amb parades i activitats de tota mena.
🌹 Sant Jordi 2024 a Barcelona: agenda d'activitats i signatures de llibres
🟠 Llibres Sant Jordi 2024: recomanacions i novetats editorials de l'any
El primer Sant Jordi de copagament a Barcelona: a favor i en contra
Una de les novetats més sonades d'aquest Sant Jordi 2024 és que la diada deixarà de ser gratuïta, i és que a partir d'aquest proper 23 d'abril, les llibreries i editorials que vulguin posar una parada pels carrers més cèntrics de Barcelona —Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya o el Passeig de Sant Joan, precisament la zona més multitudinària i que més parades acull durant la jornada de Sant Jordi— hauran de pagar una quota de servei. La decisió l'ha pres la Cambra del Llibre a petició del Govern i l'Ajuntament de Barcelona, que feia temps que reclamaven una compensació per totes les despeses de la jornada i deixar d'assumir la totalitat del cost de l'organització de manera íntegra. D'aquesta manera, la Cambra ha publicat una forquilla de preus per als comerços agremiats entre els entre els 96,8 i els 387,2 euros, mentre que, per als no agremiats, les tarifes s'enfilen dels 121 euros fins als 484 euros. L'entitat estima que amb aquesta mesura, que es fa per primera vegada en la història de la diada, es recaptaran uns 45.000 euros, que és aproximadament un 17% del cost total de Sant Jordi. La iniciativa, no obstant, ha causat polèmiques i posicionaments contraris a la "liberalització i privatització" de la diada, amb uns 800 sotasignants recolzant un Sant Jordi popular com fins ara.
Tot i aquesta primera notícia, encara no se sap el nombre de parades que hi haurà instal·lades als carrers de la capital catalana, ni si es podran superar les dades de l'any passat (que ja van superar les prepandèmiques), en què hi va haver un 11,5% més de parades que el 2022 i un 25% més de signatures d'autors. Enguany la Rambla també tornarà a convertir-se en un escenari clau de la diada, a banda de la superilla que s'ha consolidat després d'un parell d'anys provant-ne l'efectivitat. La superilla literària de Barcelona engloba l'epicentre de Passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya amb alguns dels carrers perpendiculars, que l'any passat ja van veure el trànsit restringit.
Tornen les Rambles per Sant Jordi 2024 i presència de la Cambra del Llibre en set districtes
Sant Jordi comptarà amb la seva joia de la corona després d'uns anys allunyada dels focus i les Rambles tornarà a ser un dels epicentres del 23 d'abril. La Cambra del Llibre recupera un dels espais més emblemàtics de la diada per celebrar la festa de la rosa i del llibre, de forma completa des de Canaletes fins a Santa Mònica, en una jornada que ha tornat a batre rècord en nombre de parades i que tindrà presència en set districtes de la capital catalana per primer cop. Ciutat Vella, Gràcia, Eixample, Les Corts, Sant Martí, Sant Andreu i Sarrià protagonitzaran la diada més descentralitzada de la història a Barcelona en la coneguda com zona professionalitzada, organitzada per la Cambra, que representa un total de 336 parades (més un centenar davant de les llibreries) i 214 signatures d'autors.
Signatures de llibres a Barcelona per Sant Jordi
Un dels atractius més grans de la diada del 23 d'abril és la quantitat de signatures de llibres per Sant Jordi que hi haurà arreu del país, amb epicentre a Barcelona. La capital catalana tornarà a acollir un piló de firmes d'autors i autores, alguns amb novetats editorials sota el braç, i d'altres que signaran obres anteriors a aquest any. Entre els noms que es passejaran per la ciutat per signar exemplar hi ha, entre molts altres, noms com els d'Eva Baltasar, Roger de Gràcia, Xavi Coral, Mònica Usart, Miqui Otero, Milena Busquets, Carlota Gurt, J.A. Bayona amb Pablo Vierci, Blanca Busquets o Maria Nicolau.
🟠 Signatures de llibres Sant Jordi 2024: Horaris i on signen els autors a Barcelona
Sant Jordi 2024: el pregó a Barcelona
L'escriptor i actor britànic David Walliams (Londres, 1971) serà l'encarregat del pregó de Sant Jordi 2024. L'acte que dona el tret de sortida institucional al dia del llibre i la rosa a Barcelona tindrà lloc el 22 d'abril a les sis de la tarda a la Biblioteca García Márquez, i és el primer cop que s'encarrega a un autor de l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Amb més de 56 milions d'exemplars venuts a tot el món i traduccions a 55 llengües, Walliams és un dels autors del seu àmbit més rellevants de tots els temps. Entre els seus títols més coneguts destaquen Los bocadillos de rata, La abuela gánster, Los peores niños del mundo o Un elefante inoportuno. L'any passat, l'encarregada del pregó va ser l'escriptora Gemma Ruiz Palà, que va guanyar el Premi Sant Jordi de novel·la l'any 2022.
Com serà el Sant Jordi 2024 a Girona, Tarragona, Lleida i altres ciutats de Catalunya?
Tot i que Barcelona ha estat tradicionalment el punt neuràlgic de la diada de Sant Jordi a tot el país, la resta de capitals catalanes també tindran epicentres destacats per celebrar una festa popular nostrada com Sant Jordi, igual com s'han anat desenvolupant i professionalitzant els últims anys. Girona deixa enrere l'etapa de la Copa i l'esplanada de la Devesa per tornar a confiar en la Rambla. Després d'un any pandèmic sense diada i tres altres anys en l'altra ubicació per les mesures sanitàries de la covid, l'Ajuntament ha decidit tornar la celebració al Barri Bell per la demanda dels gremis de llibreters i floristes de la ciutat. No obstant, ho farà agafant més espai per esponjar les parades i reduir les aglomeracions que es formaven durant les diades prèvies a la crisi sanitària. De la mateixa manera, a la plaça de Catalunya s’hi instal·laran els estands de llibres i flors, mentre que les entitats sense ànim de lucre i els centres escolars s’ubicaran entre la Rambla, el pont de Pedra, el carrer de Santa Clara i el carrer Nou. A Tarragona es preveu que el Sant Jordi es torni a celebrar a la Rambla, aplegant les llibreries en una zona específica, i Lleida ubicarà l'espai reservat a llibreries a l'avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran, amb espais també destinats a associacions, entitats i partits polítics.
Llibres i novetats editorials per regalar aquest Sant Jordi
Des que el setembre es va celebrar La Setmana del Llibre en català i la rentrée corresponent, són moltes les novetats editorials que han posat un peu a les nostres prestatgeries. La temporada ha tornat a comptar amb noves propostes d'autors ja consolidats a l'escena literària, com Jordi Puntí o Eva Baltasar, així com cares conegudes que han tret la seva primera novel·la —Ramon Gener explicant la història del seu piano—. D'altres s'han estrenat en el món de la literatura, com Òmnia L'Bakkali amb Un far a tres minuts de casa (Brunzits), Abraham Orriols amb Una vida a les muntanyes (Ara Llibres), Pau Cusí amb La garota entre les dents (Brunzits) o Tot el que no sigui morir-se (La Magrana) de Marc Sarrats. Han arribat traduccions al català com Agafar les regnes (La Segona Perifèria) de Kathryn Scanlan; Que no s'apagui la flama (Les Hores), de Miriam Toews; Nou animal (Idil·lis), d'Ella Baxter; o La ciutat i les seves muralles incertes (Empúries), la nova de Haruki Murakami. Altres llibres que enguany s'han sumat a les estanteries són McGlue (Angle Editorial), d'Otessa Moshfegh; Cèlia Palau (Edicions de 1984), de Sílvia Alcàntara, Cor trencat. Mort i vida de Carles Sabater (Folch & Folch), del periodista musical Pep Blay; Ofert a les mans, el paradís crema (Anagrama), de Pol Guasch; o Hiperràbia (Angle Editorial), de Ferran Grau.