Novetats agredolces pel dia més bonic de l'any, i és que la diada de Sant Jordi deixarà de ser gratuïta per editorials i llibreries. A partir d'aquest proper 23 d'abril, les llibreries i editorials que vulguin posar una parada pels carrers de Barcelona hauran de pagar una quota de servei. La decisió l'ha pres la Cambra del Llibre a petició del Govern i l'Ajuntament de Barcelona, que feia temps que reclamaven una compensació per totes les despeses de la jornada i deixar d'assumir la totalitat del cost de l'organització de manera íntegra. La Cambra ha publicat una forquilla de preus per als comerços agremiats entre els entre els 96,8 i els 387,2 euros, mentre que, per als no agremiats, les tarifes s'enfilen dels 121 euros fins als 484 euros. L'entitat estima que amb aquesta mesura, que es fa per primera vegada en la història de la diada, es recaptaran uns 45.000 euros, que és aproximadament un 17% del cost total de Sant Jordi. 

D'aquesta manera, editorials i llibreries hauran de pagar per tenir parada als carrers més cèntrics de la capital catalana, com el Passeig de Gràcia, la Rambla Catalunya o el Passeig de Sant Joan, precisament la zona més multitudinària i que més parades acull durant la jornada de Sant Jordi. Aquest canvi ha derivat en un allau de crítiques i queixes des dels sectors afectats per aquesta nova fórmula, tot i que la Cambra recorda que es tracta d'una mesura de "normalització", ja que "en qualsevol altra fira també cal pagar". "No estic gens d'acord que l'Ajuntament de Jaume Collboni faci pagar als paradistes per Sant Jordi. I els gremis de llibreters i editors tenien tota la força per negociar: la festa és tenir llibres al carrer. Si ens fas pagar, no hi ha festa. Tan simple com això", ha criticat Miquel Adam, editor de La Segona Perifèria. 

Foto: Carlos Baglietto

En el mateix sentit, l'editora Patricia Castro ha argumentat a través de Twitter (X), que "Sant Jordi, igual que gairebé tot, es privatitza i aquí no passa res. Pensem que la gentrificació, la turistificació i la privatització de l'espai públic no ens afectarà, però al final ens toca. Una festa cada cop més neoliberal en una ciutat venuda al turisme i l'especulació", igual que el seu company a l'editorial Apostroph, Bernat Ruiz Domènech, que ha ironitzat contra els presidents del Gremi de Llibreters i de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Èric del Arco i Ilya Pérdigo: "Felicitats, Èric i Ilya (d'en Tixis no em sorprèn), era difícil empitjorar Sant Jordi, però ho heu aconseguit. Felicitats per haver-ho fet tot en secret, i per la sorpresa. Després us omplireu la boca de diàleg i de buscar solucions, i blablabla". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!