Barcelona, 23 d’abril, els carrers s’omplen de gent i cada cinc passes et trobes envoltat de roses i llibres. Gent que passeja de la mà, un noi que ofereix una rosa vermella a la seva parella declarant el seu amor, o una mare comprant un llibre per als seus fills. Si ets estranger, és probable que no entenguis què està passant, però nosaltres t’ho expliquem: benvinguts a la festa de Sant Jordi.

La diada de Sant Jordi és una tradició molt especial per als catalans. Els elements centrals de la celebració són les roses i els llibres. Tot Catalunya s’omple de paradetes on venen roses o llibres que la gent compra per regalar a les persones que més s’estimen.

En aquest dia és habitual trobar llibres de tots els tipus i idiomes, i roses de tots els colors. I des dels últims anys, una cosa que s’ha explotat molt és la signatura de llibres.

Motiu de la celebració

La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d’abril perquè és el dia que va morir el cavaller Jordi. Segons la tradició, va ser un militar romà d'origen grec convertit al cristianisme i mort com a màrtir per no voler abjurar de la seva fe. Aquest sant, sota el comandament de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians. Per aquest motiu, va ser martiritzat i decapitat, i va ser quan van aparèixer històries fantàstiques lligades a la seva figura. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya, un patronatge compartit amb molts d'altres indrets del món com ara Alemanya, Bulgària, Anglaterra, Rússia o l'Aragó.

Llegenda de Sant Jordi

La llegenda explica que fa molt de temps un drac feroç capaç d’enverinar l’aire i matar amb el seu alè, tenia atemorits els habitants de la ciutat. Aquests, que vivien amb espant, van decidir calmar el drac donant-li un parell d’ovelles al dia. No obstant això, va arribar un moment que ja no quedaven animals i van decidir fer un sorteig amb totes les persones del poble. Per desgràcia de la família reial, va ser quan va sortir elegida la princesa, filla del mateix rei, per donar-la al drac. El rei, però, va acceptar el destí i no va voler canviar-la per cap altre. Quan la princesa, vestida de blanc, es dirigia cap al sacrifici, va aparèixer un cavaller: sant Jordi. Aquest, espasa i escut en mà cavalcant un cavall blanc, va arribar al seu rescat. El cavaller va travessar el drac amb la seva arma alliberant així la princesa i la resta d’habitants del poble. En el lloc que va morir el drac, de la seva sang, va néixer un roser de roses vermelles. Sant Jordi en va recollir una i va oferir-la a la princesa. Un dels llocs on podria haver passat aquesta historia és a Montblanc, la capital de la Conca de Barberà.

Les roses en senyal d'amor

Després que el cavaller Jordi matés el drac i salvés la princesa, com en tot conte fantàstic, ha d’haver-hi una història d’amor. Aquí, el cavaller en veure que de la sang del drac va néixer un roser de roses, en va agafar una i va oferir-la a la princesa en senyal d’amor. Per això, és costum que el 23 d’abril tota Catalunya s’ompli de paradetes on venen roses i que la gent les compri per oferir-les a les seves parelles per recordar que els estimen o per declarar el seu amor per primera vegada.  

Amb aquesta llegenda i amb totes les roses pel mig, per als catalans, el dia dels enamorats se celebra el 23 d’abril. És un dia que se celebra l’amor i s’expressa d’aquesta manera simbòlica tan romàntica. Mentre que a Espanya i a molts altres països arreu del món ho celebren el 14 de febrer, el dia de Sant Valentí, aquí a Catalunya al 14 de febrer no se li dona tanta importància com a la diada de Sant Jordi.

Dia mundial del llibre

Per la seva part, el 23 d’abril és el dia mundial del llibre promogut per la UNESCO el 1995. És per això també que, a més de regalar roses a la persona que estimes, també es regalen llibres per commemorar la cultura catalana.

Totes les paradetes que es troben als carrers més concorreguts de Barcelona (la Rambla, el Passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya), tenen per objectiu la venda de llibres i roses. Aquest dia serveix per a promoure i defensar la cultura i la llengua catalanes, i per això en les diverses paradetes es poden trobar majoritàriament llibres en català. Tanmateix, es poden trobar la versió dels llibres en castellà i en els altres idiomes parlats a Catalunya.

La indústria dels llibres es mou en relació amb aquest dia tan especial. Durant el mes de març i abril es publiquen llibres per tal que es venguin els dies previs a la festa i el dia de Sant Jordi mateix, ja que és el dia de l’any que més llibres es venen. Per aquest motiu molts dels autors més reconeguts es presenten als carrers principals de Barcelona, com per exemple el passeig de Gràcia, per signar els seus llibres a la gent. Els darrers anys s’han vist llargues cues per aconseguir la signatura dels escriptors que visiten la capital en la diada.

El feiner més festiu

El dia cívicament més important per a Catalunya, la diada de Sant Jordi, des de sempre ha estat un dia feiner. I aquest és el motiu principal pel qual els carrers estan plens de gent que gaudeix de passejar i avivar aquesta tradició.

Els llibreters de Catalunya esperen aquest Sant Jordi molt positius, ja que cau en dilluns i esperen obtenir moltes vendes. Més que les dels darrers dos anys que va coincidir amb el cap de setmana. Encara que han estat dos dels millors anys, el gremi espera que les vendes s’accentuïn el divendres, dissabte i diumenge anteriors a la diada i estima repetir els resultats de l’any passat, que van obtenir un creixement del 4% respecte al 2016.