Sant Jordi comptarà amb la seva joia de la corona després d'uns anys allunyada dels focus i les Rambles tornarà a ser un dels epicentres del 23 d'abril. La Cambra del Llibre recupera un dels espais més emblemàtics de la diada per celebrar la festa de la rosa i del llibre, de forma completa des de Canaletes fins a Santa Mònica, en una jornada que ha tornat a batre rècord en nombre de parades i que tindrà presència en set districtes de la capital catalana per primer cop. Ciutat Vella, Gràcia, Eixample, Les Corts, Sant Martí, Sant Andreu i Sarrià protagonitzaran la diada més descentralitzada de la història a Barcelona en la coneguda com zona professionalitzada, organitzada per la Cambra, que representa un total de 336 parades (més un centenar davant de les llibreries) i 214 signatures d'autors.

🟠 Sant Jordi 2024: com serà la diada del 23 d'abril a Catalunya?
 

🟠 Llibres Sant Jordi 2024: recomanacions i novetats editorials de l'any
 

"Afrontem un Sant Jordi amb optimisme; l’any passat vam tenir una molt bona diada, i estaríem satisfets si poguéssim tenir unes xifres de vendes similars”, ha explicat Jordi Ferré, representant de la Cambra. El proper 23 d'abril serà el primer en els últims anys que cau en dia laboral, després que l'edició passada se celebrés en diumenge inaugurant el model de la superilla literària, que va agrupar més d'un milió de persones al centre de la ciutat. Aquest any també ve amb novetat, i és que serà el primer en què la Cambra aposta pel copagament a l'hora de posar parada a la zona professional, un fet que ha causat polèmica en el que alguns assenyalen com la privatització i l'externalització d'aquesta festa popular. Tot i així, s'ha tornat a batre rècord pel que fa al nombre de parades de roses i llibres, amb 16 peticions més que l'any passat.

Foto: Carlos Baglietto

La zona de l'Eixample tornarà a ser la que més nombre de parades aculli, amb un total de 230 stands —37 de les quals, de roses—. Tornarà a tenir el centre en el Passeig de Gràcia i transversals, mantenint el perímetre entorn de la Gran Via i Diagonal, amb diversos transversals (Diputació, Mallorca, Provença, Rosselló, amb ampliació a Còrsega i dos trams de la Diagonal fins a Balmes), que connectaran amb la Rambla de Catalunya per a crear un circuit de deambulació de persones, al qual s'afegeix el carrer de Consell de Cent, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat (excepte Aragó, València i Gran Via). Un dels reptes és millorar la circulació de persones i evitar massificacions, especialment durant les estones de signatures. 

Però la zona protagonista de l'edició, al menys pel seu impacte històric, tornarà a ser Ciutat Vella amb les Rambles com a màxima atracció literària i florista, amb 94 parades. D'aquesta manera, es recupera el gran valor simbòlic i bressol de la festivitat després que se suspengués la seva activitat per Sant Jordi passats els atemptats del 17 d'agost del 2017, primer, i s'espaiés degut a la pandèmia els anys posteriors. A més, fent de nòdul amb el Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, els llibres i roses creuaran la ciutat de mar a muntanya. Gràcia tindrà 26 parades, Les Corts en tindrà 9 i Sant Martí, 8. Per la seva banda, Sant Andreu i Sarrià se sumaran a la diada amb 6 i 4 parades respectivament, conformant el Sant Jordi més descentralitzat fins el moment, perquè mai havien estat en tants districtes i espais, segons ha remarcat la Cambra. 

🟠 Quin llibre regalar per Sant Jordi 2024: la selecció de Revers
 

Una altra de les novetats d'enguany és que no es donarà la llista d'autors més venuts el mateix 23 d'abril, com és tradició. Després que l'any passat hi hagués errors en els noms de les llistes dels més venuts, aquest proper Sant Jordi, la Cambra del Llibre apostarà per donar un sondeig sobre els 5 que més s'estan venent en un percentatge aproximat, ja que és impossible al final de la jornada tenir totes les dades de totes les llibreries amb el rigor necessari, segons ha explicat Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters. D'aquesta manera, no serà fins el 24 d'abril que es passarà la llista definitiva, complementada amb dades de dies anteriors, i el 29 d'abril es farà l'escrutini real per valorar totes les vendes de Sant Jordi. 

Foto: Carlos Baglietto

La polèmica del copagament a la zona professional del llibre

Segurament un dels temes que més controvèrsies ha generat aquesta edició és la decisió del copagament, fent que editorials i llibreters hagin de pagar una quantitat per poder col·locar la seva parada a la zona professional —l'organitzada per la Cambra—. Tot i les reticències, del Arco ha explicat que "el ritme d'inscripció ha anat més ràpid i s'ha incrementat, amb més parades que l'any anterior". A l'hora de fer la petició, els usuaris tenien uns dies concrets per fer el pagament estipulat, amb una forquilla  entre els 96,8 i els 387,2 euros, per als agremiats, i d'entre els 121 euros fins als 484 euros per als que no. La zona anomenada com a "professionalitzada", amb 330 llibreries, editorials o entitats que ja han pagat, dona dret a una sèrie d'avantatges, com servei de llum o usuaris de suport.

Sobre la polèmica que ha generat l'onada de crítiques i el manifest signat per centenars de veus contra aquesta iniciativa de pagament, tant la Cambra del Llibre com l'Ajuntament de Barcelona o el Departament de Cultura de la Generalitat s'han mostrat tranquils, i amb la sensació d'haver pres una bona decisió per incentivar les bones condicions de llibreters, editorials i persones vinculades al llibre. "Creiem que dins el sector professional, amb les explicacions que hem donat, quan ho hem explicat la gent ha entès els nostres arguments, que parteixen de comissions internes formades per llibreries i que reflecteixen de forma interna l’evolució de la diada; el nivell d'acceptació és altíssim", ha matisat el president del Gremi de Llibreters, reconeixent també que comunicativament no es va fer la millor manera, i és que tant agremiats com no agremiats van conèixer el copagament mitjançant una nota de premsa. En aquest sentit, Èric del Arco també ha reconegut que, després de Sant Jordi, es farà una reflexió per veure com avança el model, tot i que ha comunicat que "el copagament ha vingut per quedar-se", i ha recordat que són menys del 10% de les parades totals a Barcelona les que són de pagament.

Foto: Eva Parey

Per part seva, Jordi Ferrer ha clarificat que no es cobra cap taxa entesa com a tal, sinó que "l’ajuntament cedeix els espais gratuïts i aquests diners s'utilitzen per estructures d’elements de seguretat, per regidors d’espais de suport, il·luminació o electricitat; abans cadascú s’organitzava com podia, ara es fa amb la màxima seguretat per tothom i és molt més amable amb les persones, amb un espai més gran que millora la seva experiència”. Xavier Marsé, regidor de Cultura i Indústries Creatives, ha volgut remarcar que "no hi ha enriquiment de la Cambra ni dels Gremis, ni beneficis; és simplement un mecanisme per finançar unes eines perquè això funcioni de forma adequada; és un model que ens permet fer-ho cooperativament i que afectaria el caràcter popular si es fes dins d’un recinte firal i es cobrés entrada". Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha demanat que se li doni la volta a la polèmica i es valori la gran aportació del Govern a la festa de Sant Jordi, i és que, en paraules seves, " el departament de Cultura no aporta el 80% d’ajut a gairebé cap activitat”. Val a dir que, abans de la pandèmia, el Govern de la Generalitat no feia cap aportació a la diada de Sant Jordi. 

La diada de Sant Jordi a la resta de Catalunya

El 23 d'abril se celebrarà de nou a tots els municipis de Catalunya, fet que demostra la fortalesa i l'acostament del llibre i les llibreries a tot el país. A Badalona, per exemple, les llibreries s'instal·laran a la Plaça de Pompeu Fabra, mentre que els comerços i altres entitats ho faran a la Plaça de l'Ajuntament. A Cerdanyola del Vallès se celebrarà a la plaça de l'Abat Oliva, a part de les parades que posi cada llibreter davant la seva llibreria, i a Vilafranca del Penedès n'hi haurà a la Rambla de Sant Francesc, amb espai de signatures d'autors locals gestionat per l'Ajuntament. Les capitals de província també seran epicentre de la diada més bonica de l'any: Girona recupera el seu lloc tradicional a la Rambla després que les mesures de la covid obliguéssin a moure's a la Copa i la Devesa; Lleida continuarà a la Rambla Ferran i l'Avinguda de Francesc Macià; i Tarragona s'aplegarà en un dels trams de la Rambla, dedicada específicament als llibres. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!