El Gremi de Llibreters de Catalunya ha donat a conèixer avui, les dades definitives de vendes de Sant Jordi. Aquestes dades, a diferència de les lliurades el 23 d'abril, s'obtenen dels sistemes en xarxa de reposició de llibres de les llibreries, i per tant tenen una precisió molt elevada. Amb aquestes dades s'ha pogut confirmar que enguany s'han superat les vendes de 2017, tot i que l'any passat la festa va caure en diumenge. S'han facturat 22,03 milions d'euros, un 2,01% més que l'any passat, que se corresponen a 1.620.000 exemplars ventus (un 1,72% de llibres venuts més, respecte el 2017).
Creixen les vendes de no ficció en català
Les vendes es reparteixen pràcticament en tres terços entre ficció, infantil i juvenil, i no ficció. La ficció supera lleugerament a la resta, amb un 34,54 %. La literatura juvenil i infantil se situa en un punt intermedi, amb el 33,85%; i en darrer terme se situen les obres de no ficció, amb un 31,65%. Els llibres de no ficció han incrementat les seves vendes, sobretot gràcies a un increment del 6% dels llibres de no ficció venuts en català (arrossegats, probablement, pels llibres sobre l'1 d'octubre, que lideren vendes). El 58,89% dels llibres venuts eren editats en llengua catalana (un augment de gairebé el 3% respecte a l'any passat).
Els més venuts definitius
La primera llista de més venuts, oferta el dia de Sant Jordi, es basava en aproximacions. Repassades les dades, s'ha ofert una llista ampliada, de 10 llibres per categoria, on s'aprecien algunes variacions. En ficció en català, Les vuit montanyes, de Paolo Cognetti (Navona ed.), s'eleva a la cinquena posició. La sorpresa és que entra a la llista dels més venuts Eva Baltasar amb l'elogiat Permagel, del Club Editor (poc sorprèn trobar Dan Brown al rànquing). En no ficció, els llibres sobre el procés consoliden les seves posicions, i el llibre de Jordi Borràs Dies que duraran anys (Ara Llibres) puja a segon de la llista. Entre els més venuts de caràcter local, a Girona hi destaca, en no ficció, Girona un equip, una afició i una ciutat de primera, d'Albert Bassas. A Lleida se situa entre els més venuts, El mateix riu d'Heràclit, de Pep Coll. A Tarragona escala a la tercera posició una escriptora de les Terres de l'Ebre, Francesca Aliern amb Darrere els seus talons, i a la vuitena, hi trobem Mercè Falcó, de Xerta, amb L'illa de Bembé.