El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat el seu programa cultural en format de conferència, sota el lema “Demà és ara. Polítiques culturals en un moment fundacional”. L’acte ha tingut lloc al Petit Palau, al Palau de la Música, amb una assistència d’unes 300 persones,
La conferència
L’acte, que s’ha iniciat amb una actuació musical, amb dues peces de Pau Casals, ha continuat amb la presentació del exconseller Mas-Collell, que ha fet una glossa de la figura de Vila, a qui ha qualificat de persona de tarannà polític no gens convencional. Ha ressaltat que Vila és una persona oberta a concessions, però també valenta, audaç... En doctrina política, Mas-Collell ha qualificat a Vila d’inclassificable, “un home de vocació moderada”.
Línies d’orientació
El conseller ha anunciat que la trobada d’avui no anava destinada a detallar les polítiques que s’aplicaran, sinó els valors que les han d’inspirar “si les coses van bé”. Ha afirmat que cal modernitzar les polítiques culturals i ha assegurat que el “moment fundacional que es viu” és perfecte per prendre decisions d’aquest tipus. Vila ha reivindicat la curiositat com un dels principis que regirà les futures polítiques. I ha opinat que l’administració ha de crear les condicions per al desenvolupament de la cultura, però partint de la base que la seva aportació ha de ser modesta.
Quina cultura?
Vila ha anunciat que s’aproxima a les polítiques culturals, no des d’una perspectiva romàntica, sinó des d’una vessant il·lustrada. I ha reivindicat la cultura com una convergència entre la tradició i la innovació. “Venim de lluny”, ha recordat, tot fent referència a l’herència dels modernistes, dels noucentistes, dels republicans, i també dels resistents del franquisme
Per què?
Santi Vila ha afirmat que la cultura és bàsica perquè dóna l’oportunitat de ser millors. I en aquest marc ha reclamat un major finançament per a la cultura. Creu que hi ha coses que s’haurien de fer en circumstàncies normals en un país normal, i que aquí no es poden fer. Ha afirmat que el percentatge del pressupost dedicat a cultura és encara massa feble. I per això ha reivindicat el sobiranisme, ja que l’Estat s’ha retirat en massa del món de la cultura a Catalunya.
Construir sobre el passat
El conseller ha proclamat que la política cultural ha de ser memòria, tradició i herència, i que aquesta és la condició perquè la cultura pugui oferir innovació. I dins la defensa de la tradició ha recordat que cal encara la protecció de la llengua catalana, base de transmissió de la cultura. Aquesta defensa de la llengua, per a Vila, és una obligació moral: cal actuar decisivament en àmbits on la demanda del català no té resposta (ja ha promès accions en el camp del doblatge). Però alhora, Vila ha demanat un compromís amb la diversitat cultural. Recorda l’existència de l’aranès, però també de les llengües que parlen els nous catalans que vénen d'arreu del món. En to conciliador, ha fet una apel·lació a la literatura catalana en llengua castellana i ha cridat obertament a la “convivència amb el castellà”.
Cultura per a tots
Santi Vila ha afirmat que es tractarà fomentar la cultura de base. I per això ha promès incrementar en un 20 %, d’immediat, el pressupost d’adquisició de fons bibliogràfics per a les biblioteques de Catalunya. Ha assegurat que la cultura ha de servir com a eina d’ascens social, i ha reconegut que ara no funciona com a tal. Ha promès mesures per a que la gent amb problemes econòmics pugui accedir als grans equipaments, i també mesures per millorar la comprensió lectura i el coneixement de llengües de tots els sectors socials. A més, ha anunciat mesures per garantir l’equilibri territorial i garantir que tots els territoris puguin tenir accés als béns culturals.
Cultura amb ruptura
El conseller ha reclamat una cultura amb originalitat i creativitat. I ha assegurat que la cultura ha de ser contracultura i trencament. Per a ell, el protagonisme real de la cultura ha d’estar en la societat civil i no en les institucions, ja que si la cultura catalana ha sobreviscut en temps difícils ha estat, justament, gràcies a la societat civil.
El compromís de la cultura
Santi Vila ha reclamat que la cultura és indestriable del compromís, i ha elogiat la posició dels creadors catalans en aquest aspecte, tot citant les pel·lícules actuals que parlen dels desnonaments. Ha assegurat que la cultura ha de defugir el partidisme i el sectarisme, i per fer unes polítiques culturals més obertes a tots ha advocat per un Pacte Nacional per a la Cultura, consensuat entre totes les forces polítiques i actors del món cultural.
Els beneficis de la cultura
Santi Vila ha volgut també referir-se, finalment, al paper de la cultura com a indústria, tot argumentant que una part significativa del producte interior brut català procedeix de la cultura i genera molta ocupació. I ha apuntat que, en certa mesura, la cultura actua també com a motor de les activitats turístiques, consolidant un sector clau de l’economia catalana.
Un moment fundacional
Santi Vila ha afirmat que “aquest moment fundacional que vivim és un moment especialment obert a la crítica. Es pot criticar tot per començar de nou, i això és una oportunitat per fer net. I també és una oportunitat per al compromís personal de tots...”