Nova etapa. L'escriptor mallorquí Sebastià Portell ha estat escollit nou president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), segons ha anunciat aquest dijous la mateixa entitat a les xarxes socials. Portell substituirà en el càrrec Bel Olid, que el gener passat va anunciar la intenció de deixar la presidència després de set anys de mandat. El nou president formava part de la junta d'Olid des de fa cinc anys, primer com a vocal i els últims dos i mig com a secretari. Va anunciar la seva candidatura als socis recordant els seus deu anys d'experiència en el món literari i editorial, així com la feina com a coordinador del Congrés dels Escriptors en Llengua Catalana del 2017, amb motiu del 40è aniversari de l'associació. Era l'única candidatura que es presentava.

Com a nou president de l'AELC, Portell treballarà per millorar els drets i les condicions de treball del sector. També per fomentar el debat professional i la formació, per estendre els serveis de l'entitat arreu del territori, per fomentar l'ús de la llengua catalana en un moment "crític" o per defensar la llibertat d'expressió davant "l'auge" dels discursos d'odi i "l'aparició de noves formes de censura". La mateixa AELC ha comunicat a Twitter que "un cop tancades les votacions i amb una gran participació de socis de l'AELC, Sebastià Portell ha estat elegit nou president" de l'associació.

TUIT AELC

Portell va néixer l'any 1992 a la localitat mallorquina de ses Salines i escriu "des de -i sobre- les fronteres textuals i vivencials", segons assenyala ell mateix en el seu lloc web personal. Ha escrit les novel·les Ariel i els cossos (2019) i El dia que va morir David Bowie (2016, Premi Time Out al Creador de l'Any), així com dels llibres de contes Maracaibo (2014) i La recerca del flamenc (2015). Ha publicat els textos teatrals Transbord (2018), L'endemà de Fedra (2015, amb música de Víctor Ferragut), Un torrent que era la mar (2012, Premi Ciutat de Badalona de teatre) i La mort de na Margalida (2012). També ha tingut cura d'Amors sense casa (2018), la primera antologia de poesia LGBTQ catalana, i dels volums Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors (2016) i Davant el fulgor. Per a llegir l’obra d’Antònia Vicens (2018), aquest darrer juntament amb Sebastià Perelló. Més recentment ha traduït del gallec la novel·la L’enterrament (2020), de Gonzalo Hermo, i ha publicat el seu primer assaig, Les nenes que llegien al lavabo (2021).

El nou president pren el relleu de l'escriptora i traductora Bel Olid, que al gener va anunciar que abandonava la presidència de l'AELC. Olid va dir que la seva tasca al capdavant de l'entitat ha estat intensa i bonica. "Amb la tranquil·litat d'haver-hi posat tot el que he pogut i l'alegria de saber que, hi hagi qui hi hagi a la presidència, la junta de l'associació fa una feinada increïble, aquest març acabo la meva tasca a l'AELC", va assegurar en una piulada. Olid no ha acabat el mandat per motius personals, segons va explicar en una carta als socis. En l'anunci de la seva candidatura, Portell afirma que va ser ella mateixa qui va proposar-li que es presentés.