L’Alba Carreres, periodista, guionista de l’APM i publicista, també és mare, i ara ha publicat un llibre per a fer més fàcil la criança a tots aquells pares i mares que pateixen mentre canvien bolquers a ritme de Baby Shark. Carreres té un màster en psicologia del neurodesenvolupament i ha estudiat psicologia infantil, i publica Criar amb humor. Tot el que et cal saber per a una criança conscient (Rosa dels vents, 2024) amb l’objectiu de desmuntar mites i també de revisar tots els temacles que travessen les criances diverses. Quan l’any 2020 va néixer la seva segona filla va crear Criar.cat, un portal web on hi ha tot el que es necessita saber sobre criança i on moltes persones recorren quan tenen dubtes. Els dubtes i les pors que tenien les famílies van animar l’Alba a posar ordre a tot allò indispensable per a tenir cura de les criatures i així, traient ferro amb ironia i anècdotes, va anar configurant l’índex del llibre. “Criar amb humor pot semblar una guia, però no et diu què has de fer. Et dona eines sense judicis ni opinions, perquè criïs de la manera que vulguis”, assenyala.
La també autora de Manual d’adolescents i de l’àlbum il·lustrat per la Lyona L’Ona fa bona, explica com aquest llibre pot ajudar a moltes famílies a relaxar-se una mica amb qüestions que a vegades fan molta por, com les defecacions estranyes o les enrabiades incontrolables. “Crec que les famílies de vegades ens comparem massa i això ens fa generar dubtes, pors i inseguretats. En comptes de mirar els altres, hem de començar a mirar-nos a nosaltres, pensar qui som ara, quines són les nostres prioritats, què necessitem”. L’Alba proposa exercicis reflexius al final de cada capítol i també alguns tests on poder trobar respostes. Per exemple, "el test dels bombers: digues quin incendi tens amb els teus fills i et diré com apagar-ho", et mostra possibles solucions a les frustracions de les criatures en diferents fases.
La tria de temes del llibre la va fer segons la seva experiència, però ella l'anomena la tríada mortal: dormir, menjar i cagar. “Ho pots llegir amb l’ordre que vulguis, però si una d’aquestes tres coses falla a la teva experiència maternal pot ser que estiguis al pou”, comenta. Aquest llibre, guia, manual, també té un punt de consultori, doncs l’Alba expressa la seva voluntat d’acompanyar a les famílies en aquest viatge tan bonic com aterridor. “A la vegada, li visibilitzo tot plegat a les famílies, perquè vegin que no estan soles, que no són els únics que passen per una etapa, i els explico evolutivament el significat que tenen”, puntualitza.
La cocriança o com fer pares cofuncionals
Un dels capítols més irònics i afilats està dedicat als pares cocriadors. Per a l'Alba, segueix-hi havent molt masclisme en la concepció de la cocriança perquè se'ls felicita constantment (als homes) en fer tasques bàsiques de cura. "Oficialment, per ser considerat bon pare, cal molt menys que per ser considerada bona mare. I ho veig i visc constantment quan feliciten un pare quan porta fruita tallada per berenar als fills. Algú ens felicita quan ho fem nosaltres?". Aquestes realitats, que enfureixen i desesperen, encara estan ben vigents al dia a dia de la criança. També relata amb sorna com aquests pares cocriadors que continuen tenint pràctiques tòxiques moltes vegades aprofiten les baixes de paternitat per fer activitats que no podien fer mentre treballaven. L'Alba resol amb humor i amb receptes eloqüents totes aquestes situacions i conclou: "Aquest llibre també es vol aproximar als pares que volen cocriar i tenir-los d'aliats, perquè pocs llibres hi ha que parlin tan directament als pares (homes) i que visibilitzin diversos models familiars i estils de criança".