Després de publicar quatre discos de piano, el compositor i antic membre de Txarango Sergi Carbonell enceta una nova etapa musical com a cantautor amb el disc Refugi (Halley Records), acompanyat d’una banda formada pel percussionista Joan Palà, la violoncel·lista Marta Roma i el guitarra Sebastià Gris. Fins ara els discs de piano que havia tret en solitari eren més pròxims a la música clàssica i aquest és un disc molt més de cantautor. L’àlbum, que ha vist la llum aquest mateix divendres, està format per 13 cançons que giren al voltant de la idea dels refugis. “El refugi més important de tots és un mateix”, assegura.

Deixant petjada

El procés de creació de l’àlbum ha estat molt natural, apunta Carbonell. Mentre l’any passat presentava Ubuntu, un disc de piano amb un quartet de corda de Budapest, en paral·lel, el teclista volia tocar amb músics nous i experimentar amb estils diferents. I va ser a partir d’uns vídeos amb gravacions en directe fent versions i temes propis amb altres músics, que Carbonell va començar el procés d’agafar la guitarra i a cantar cançons. “Vaig començar a compondre i a fer gravacions a casa o quedava amb músics. Ha estat un procés d’un any de compondre i gravar els temes i fer-ho en xarxa en llocs i gent diferents”. Carbonell ha volgut que els músics amb els quals ha gravat el disc deixessin la seva petjada en l’àlbum. “Volia que tothom aportés i que si venia un guitarrista a gravar que fos lliure de fer bastant el que sentís i que aportés la seva emoció i caràcter”. Més enllà de l’acompanyament que ha tingut, el cantant explica que en un primer moment el procés de composició ha estat íntim. La cantant Anna Ferrer és l'única col·laboració del disc amb el tema Al mar. “És una de les veus més potents de casa nostra i tot el que fa és molt de veritat. La cançó l’ha portat a una altra dimensió i és emocionant escoltar-la quan canta”.

Si estàs en guerra amb tu mateix és molt difícil estar bé amb els altres

Fins ara els discs de piano que havia tret en solitari eren més pròxims a la música clàssica i aquest és un disc molt més de cantautor, assegura. “Són cançons de guitarra i veu, però vestides de maneres diferents i amb diferents productors. S’acosta més a la música d’autor a través de ‘world music’”, afirma. Després de fer les primeres cançons del disc, va veure clar que totes elles parlaven dels refugis, ja sigui un espai concret o diferents refugis com poden ser, afegeix, una abraçada, una persona, una cançó o un record. “Parlava molt dels refugis i aquesta idea va evolucionar amb el disc i la conclusió a la qual he arribat jo des de la meva experiència és que el refugi més important de tots és un mateix; al final on has d’estar bé, amb qui has d’estar bé i a qui has d’estimar és a tu mateix. Si estàs en guerra amb tu mateix és molt difícil estar bé amb els altres”, remarca.

Sergi Carbonell, teclista de Txarango, publica nou disc en solitari, Refugi / Foto: Pere Francesch / ACN

El llarg viatge

El viatge va ser el primer avançament del disc, un tema dedicat a Txarango. Carbonell assenyala que el tema és “un homenatge” al grup i a tot el que van viure plegats i “una abraçada també a tot el que vingui de nou”. Apunta que quan recorda moments de l’etapa Txarango ho fa amb “alegria i tendresa i agraïment, però no amb nostàlgia ni amb enyorança. Vaig viure Txarango, va ser preciós i m’ha dut fins aquí. Sentia que allò ja ho havia viscut i que ara volia viure coses noves, i per això el disc és més tranquil i calmat”.

Vaig viure Txarango, va ser preciós i m’ha dut fins aquí. Sentia que allò ja ho havia viscut i que ara volia viure coses noves, i per això el disc és més tranquil i calmat

El disc ha estat produït, gravat i mesclat al llarg del 2022. De la producció se n’ha encarregat el mateix Carbonell amb noms destacats com Dani López, Arnau Figueres, músic dels Stay Homas; Joan Borràs, músic i coproductor dels Oques Grasses, i Joan Palà, músic de Txarango i Stay Homas. Les mescles han estat a càrrec de Joan Borràs, Ivan López, Arnau Figueres, Panxii Badii i Marc Usano. Pel que fa a la gravació, alguns fragments han estat gravats a casa de Carbonell i altres, als estudis La Coctelera, El Magatzem i Wasabi, així com a casa d’alguns dels productors i al local de Txarango.

Pors i empoderament

La gira de presentació del disc començarà el 18 de març a l’Auditori de Girona i seguirà el 24 de març a Gelida en el marc del Barnasants; el 31 de març a l’Auditori de Barcelona en el marc del Guitar Bcn; el 15 d’abril a la Cava Urpi de Sabadell; el 22 d’abril a La Polivalent de Seva i el 21 de maig al Teatre Can Rajoler de Parets del Vallès. Carbonell destaca que la gira que emprendrà suposa un procés de “superació de pors i d’empoderament. Mai m’havia posat al davant d’un públic amb guitarra, veu i cantar i estic aquí per superar aquestes pors. Vull intentar gaudir de cada moment i ara toca la promoció i després la presentació en directe i veure cap on em porta aquest projecte”, afegeix.