"És una xifra extraordinària", diu el president d'editors.cat, Joan Sala. I és que no és per menys: un de cada tres llibres que es van vendre a Catalunya el primer semestre del 2021 eren en català, mentre que abans eren 1 de cada 4. Durant aquest període, s'ha arribat al 37,5% del total i, ara, l'horitzó està en seguir treballant per augmentar la venda de llibres en català a través d'Internet.
D'uns anys ençà la Setmana del Llibre en Català ha esdevingut la cita ineludible de la reentrada literària al nostre país. Fins i tot l'any 2020, marcat per la pandèmia, l'èxit de la fira, reduïda a cinc dies i instal·lada al Moll de la Fusta, lluny de la tradicional localització davant la Catedral, va ser rotund. Més de 25.000 visitants, i un notable aument de les vendes.
Avui s'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès, la seva 39a edició, per part del seu president, Joan Carles Girbés, i el d'Editors.cat, Joan Sala. Aquest 2021, la Setmana del Llibre en Català es tornarà a instal·lar al Moll de la Fusta, del 10 al 19 de setembre, amb la voluntat de ser un motor de l'edició i promotor de la lectura en català, a més de servir de presentació per a les 270 novetats editorials. Tot i que tant des de l'organització com des de les autoritats municipals la voluntat és tornar a la Plaça Nova, la Setmana opta per la prudència i la màxima precaució en l'aplicació de les mesures anticovid.
250 activitats i 227 expositors
Per a la seva 39a edició, la Setmana preveu la instal·lació de 69 mòduls, amb 227 expositors entre editorials, llibreries i institucionals. En aquest sentit, 185 d'aquests són segells editorials; 19, llibreries; 12, institucions; 9, universitats i 1 distribuïdora d'arreu dels Països Catalans, ja que està prevista l'assistència d'Andorra, Catalunya Nord, Illes Balears i País Valencià de manera destacada. A l'espai de Setmana hi tornarà a haver tres escenaris i el tradicional espai de revistes d'IQUIOSC.CAT.
Entre les novetats d'aquesta nova edició, cal destacar l'espai de lectura, gràcies a la col·laboració amb Textura, la col·laboració amb Parlem i l'Ateneu Barcelonès –que disposaran d'espai propi a la Setmana– , a més dels acords amb el CCCB, Òmnium Cultural i SGAE. L'organització també ha sumat a la Setmana festivals literaris com la Fira Literal, el Saló del Còmic i Festival Clàssics.
En aquest sentit, el programa d'activitats inclou 250 propostes, de les quals 60 adreçades al públic familiar, que tindrà un escenari exclusiu per aquest tipus de propostes. D'entres aquestes activitats, cal destacar els homenatges a Isabel Clara-Simó, Baltasar Porcel i Jordi Cussà, a més de la col·laboració amb els Anys Joan Triadú, Felícia Fuster, Teresa Juvé, Damia Huguet i Miquel Àngel Riera. També es recuperen les signatures d'autors en una edició que vol anar més enllà de l'espai físic del Moll de la Fusta.
La Setmana guardonarà al periodista Xavier Graset amb el premi Difusió, de nova creació
Els organitzadors de la Setmana han creat un nou premi que s'afegeix als reconeixements que s'entreguen habitualment. En la primera edició del Premi Difusió, el guardonat ha estat el periodista Xavier Grasset, director i presentador del Més 324, programa en el qual sempre ha tingut un paper destacat per als llibres, així com pels seus autors i editors. La Setmana també homenatjarà a l'empresària de les arts gràfiques i mecenes Gemma Romanyà Valls, i lliurarà el 25è Premi Trajectòria a l'escriptor i crític Biel Mesquida, que ha ofert un vibrant parlament durant la presentació de la Setmana.