La Setmana del Llibre en Català ha tancat aquest diumenge la seva 42a edició amb més de 100.000 visitants i un 20% més de vendes respecte de l'any passat, segons càlculs de l'organització. Amb aquestes xifres, el president d'Editors.cat, Ilya Pérdigo, ha assegurat que el festival del llibre en català s'ha consolidat com un "esdeveniment cultural de referència" del sector i ha valorat positivament el canvi d'ubicació al Passeig Lluís Companys. De fet, durant els pròxims dies es valorarà quina és la millor ubicació per l'edició del 2025, ja que en les anteriors s'havia situat al Moll de la Fusta.
El certamen va començar el passat 20 de setembre i, ara, deu dies després ha posat punt final amb èxit. El president d'Editors.cat ha recordat que l'any passat ja havia sigut rècord i ha insistit que haver superat amb bona nota aquesta edició - marcada per la incertesa en un inici pel canvi d'ubicació i de dates - és una "meravella". Cal recordar que la Copa Amèrica de vela ha obligat a traslladar la Setmana del Llibre en Català al Passeig Lluís Companys de Barcelona, davant de l'Arc de Triomf. Un canvi que ha fet reduir l'espai de la fira, però també l'ha situat al centre de la ciutat, en plenes festes de la Mercè. "Realment ens ho agafàvem com una oportunitat", ha reconegut Pérdigo, "hi va haver un diàleg entre les dues festes i finalment ha superat qualsevol expectativa".
L'èxit de la reubicació ha portat l'organització a replantejar-se on situar l'esdeveniment de cara l'any vinent i decidir si val la pena recuperar el lloc habitual o no. "Marxem satisfets i la predisposició de l'Ajuntament de Barcelona és bona en cas que vulguem quedar-nos", ha insistit, "els pròxims dies ho haurem de pensar en fred, fer números i estudiar-ho". També ha afirmat que si s'acaba quedant al centre, és un espai "millorable" que podria créixer en ample i fer més gran l'espai dedicat a literatura infantil i juvenil, similar al que hi havia al Moll de la Fusta. "Estaria bé recuperar-lo, i si alhora podem créixer una mica més, doncs també estaria bé", ha afegit.
A banda del protagonisme dels llibres, la Setmana ha comptat amb unes 300 activitats per a tots els públics, amb presentacions, debats literaris, concerts, tallers, itineraris literaris, recitals de poesia. Uns esdeveniments que Pérdigo ha considerat de "luxe" i ha plantejat la fira com una cita ideal per presentar novetats, però també fer arribar "el fons", que també és "molt important". "Són deu dies durant els quals els llibreters, les editorials, els autors poden parlar amb els lectors", ha destacat.