Sis mòmies al CaixaForum Barcelona revelen com es vivia a l'Egipte de fa vint segles, o com a mínim aquest és un dels objectius de l'exposició Mòmies d'Egipte: Redescobrint sis vides que s'ha estrenat aquest dimecres (fins al 26 de març del 2023). Fruit d'una nova col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el British Museum de Londres, la mostra explica la momificació, el concepte de la mort i la idea del més enllà a l'antic Egipte. El centre de l'exposició són les sis mòmies esmentades amb alguns dels seus sarcòfags i més de 260 objectes trobats en tombes i jaciments, que formen part de la col·lecció del museu londinenc.

La mostra recrea com van ser les vides de les sis persones momificades, a partir de la recerca portada a terme en el British Museum amb els mètodes científics més punters. Cada mòmia té una història per contar i sabem que els protagonistes són un funcionari encarregat d'uns dominis, dos sacerdots, una dona casada, un nen i un jove grecoromà que van viure a l'antic Egipte entre els anys 800 aC i 100 dC. Les diferents històries protagonitzen els diferents àmbits de l'exposició, on també s'aborden qüestions com ara les pràctiques curatives, els intercanvis culturals, la religió, la família, la música, els cosmètics, la perruqueria i els ornaments corporals — així com el paper de les dones i dels infants en aquesta civilització. Tot, gràcies a les mòmies i altres objectes: màscares, sarcòfags, vasos, escultures, joies o estris d'ús cosmètic que ajuden a entendre la vida quotidiana i les creences dels antics egipcis.

Mòmies egípcies al CaixaForum Barcelona / Fundació "la Caixa"

Imatges digitals de les mòmies

Els aspectes detallats de les vides d'aquestes persones fins ara desconeguts s'han descobert mitjançant els últims avenços tecnològics, que han permès desembolcallar virtualment les restes momificades sense fer malbé les mòmies. Les investigacions ajuden a conèixer millor les creences, les malalties, les cures corporals o l'alimentació dels individus que van ser momificats i obtenir una visió única de la vida i la mort de l'antic Egipte. Així doncs, l'exposició presenta també imatges en 3D i digitals de les capes ocultes dels embolcalls.

Sobre la momificació, podem dir que a l'antic Egipte es creia que era necessària la preservació del cos perquè la persona difunta continués vivint al més enllà. Es tracta d'una pràctica cultural que permetia que els individus seguissin el camí d'Osiris, déu de l'altra vida i el primer que fou momificat. En aquest sentit, sembla que les primeres mòmies d'Egipte es remunten cap a l'any 4000 aC: s'enterraven els cossos a l'arena seca i calenta, s'assecaven i es momificaven de manera natural. Hi ha egiptòlegs que consideren que algunes d'aquestes mòmies primitives van ser desenterrades de manera fortuïta, cosa que va reforçar la convicció dels antics egipcis sobre la necessitat de preservar el cos després de la mort.

Mòmies egípcies al CaixaForum Barcelona / Fundació "la Caixa"

Les sis mòmies: 'qui és qui'

El director corporatiu de l'Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació "la Caixa", Ignasi Miró; la directora de Compromís Internacional del British Museum, Nadja Race; la directora de CaixaForum Barcelona, Mireia Domingo; i la comissària Marie Vandenbeusch han estat els encarregats de presentar l'exposició aquest dimecres. Una exposició que és la setena col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el British Mueseu i que arriba a la capital catalana després de fer parada a Madrid. 

El recorregut de Mòmies d'Egipte: Redescobrint sis vides s'estructura en vuit àmbits: un d'introductori, un de conclusió i els sis de centrals, que es corresponen amb cadascuna de les mòmies — que estan presentades juntament amb la interpretació digital i amb objectes que permeten revelar nous descobriments en el context de cada secció. A continuació, un breu qui és qui de cada protagonista:

  • Ameniryirt, un funcionari de Tebes. Dinastia XXVI, 600 aC.
  • Nesperennub, un sacerdot de Tebes. Dinastia XXII, 800 aC.
  • Penamunnebnesuttawy, un sacerdot del nord. Dinastia XXV, 700 aC. Probablement, de Tebes.
  • Takhenemet, una dona casada de Tebes. Dinastia XXV, 700 aC.
  • Un nen petit d'Hawara. Període romà, 40-55 dC.
  • Un jove de l’Egipte grecoromà. Finals de la dinastia ptolemaica o principis del període romà, 100 aC - 100 dC. Probablement, d'Hawara.
Mòmies egípcies al CaixaForum Barcelona / Fundació "la Caixa"