El jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs que la Generalitat de Catalunya havia interposat contra el retorn de les obres d'art de Sixena a l'Aragó. El mateix jutjat havia establert el 25 de juliol com a data límit per al trasllat provisional a l'Aragó de 97 obres situades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.
Urgència
El jutjat ordena a la Generalitat que, com a molt tard, el 20 de juliol notifiqui al govern d'Aragó com es procedirà al trasllat. L'advocat de l'Ajuntament de Sixena, Jorge Español, no descarta, en cas de no rebre aquesta notificació, demanar el suport de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional. La Generalitat també havia intentat paralitzar l'actuació mitjançant un incident d'execució presentat davant el Tribunal Constitucional, però aquest va ser desestimat.
Un problema de temps
La Generalitat havia interposat aquest recurs tot al·legant que la resolució de retornar els béns a l'Aragó no es pot considerar ferma fins que s'hagin esgotat les vies judicials, i hi ha un recurs pendent a l'Audiència d'Osca que encara es podria recórrer al Tribunal Suprem. La Generalitat al·legava que era "incomprensible" ordenar el trasllat d'una entitat pública ben condicionada a un immoble privat i mal equipat d'aquestes obres d'art.
La posició del Govern
Neus Munté, portaveu del Govern, ha afirmat que tot i que aquest és un tema molt "complex", s'ha de tenir en compte que, segons la Llei de Patrimoni catalana, aquests béns haurien de ser descatalogats abans de procedir al seu trasllat. Aquest és un procés que necessita cert temps, i per tant és difícil que s'acompleixin els terminis. Però s'ha reafirmat en què el procés judicial no ha finalitzat i que la Generalitat continuarà lluitant per la custòdia d'aquestes obres.
Les obres de la discòrdia
El conflicte sobre els béns de Sixena afecta tres grups de peces diferents. Per una part hi ha les pintures del monestir aragonès, que van ser extretes del seu emplaçament original durant la guerra i que ara s'exposen al MNAC, dins l'espectacular col·lecció de pintures romàniques (la millor del món). Per altra banda hi ha algunes peces que van ser cedides o venudes per les monges de Sixena al Museu de Lleida i a diferents institucions (algunes d'aquestes vendes s'han declarat il·legals). I fins i tot hi ha una polèmica que envolta un bressol d'argent que ara és en mans d'alguns particulars. La qüestió bàsica és que el monestir de Sixena era Monument Nacional des del 1923, i que qualsevol venda de béns hauria d'haver estat declarada. El Govern aragonès al·lega que se li hauria d'haver donat la possibilitat d'adquirir prioritàriament aquestes peces.