La societat de la neu competirà pel Globus d’Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa. El film del director català J.A. Bayona, que recrea el cas real dels supervivents de l'avió que es va estavellar als Andes en els anys 70 i els 72 dies de lluita per tornar a casa, competirà per aconseguir el premi contra les pel·lícules Anatomía de una caída, de Justine Triet; Vidas pasadas, de Celine Song; Fallen leaves, d’Aki Kaurismäki; Yo capitán, de Matteo Garrone, i La zona de interés, de Jonathan Glazer. La 81a edició dels Globus d'Or 2024 s’entregaran el proper 7 de gener i, en cas que el film de Bayona superés la short list dels Oscars, podrien marcar el camí dels premis més cotitzats de Hollywood.
🟠 Nominats als Globus d'Or 2024: tota la lista de nominacios als premis
Més enllà del camí català cap als Globus d'Or, es preveu que la cerimònia sigui una lluita entre Barbie i Oppenheimer. La pel·lícula de Greta Gerwig sobre la nina més famosa de Mattel és la que opta a més candidatures, amb un total de 9 nominacions —inclosa Margot Robbie a actriu protagonista i Ryan Gosling a actor de repartiment, i amb tres d'elles en la categoria de millor cançó—, però el biopic de Christopher Nolan segueix la cursa d'aprop amb 8 nominacions. Entres les altres favorites també hi ha títols com Los asesinos de la luna, de Martin Scorsese, Maestro de Bradley Cooper o Pobres criaturas de Yorgos Lanthimos. En la categoria de les sèries, competiran títols com The Last of us, The Bear, Succession, The Morning Show, The Crown o Solo asesinatos en el edificio.
Una història real portada al cinema
La societat de la neu és una producció de Netflix amb capital majoritàriament nord-americà en un 90%, que representa Espanya als Oscars. L'autor de Lo imposible va tenir l'honor de ser el primer cineasta català que va clausurar el Festival de Venècia amb la recreació d'una tragèdia real. Com en la pràctica totalitat de la seva filmografia, Bayona torna a col·locar els seus protagonistes davant l’abisme de la mort, en una trama que se situa al valle de las Lágrimas, a la frontera entre Xile i Argentina —que ha recreat entre Terrassa, Sierra Nevada i els Andes reals—, la zona on va quedar prostrat el fusellatge de l’F571 estavellat l’octubre de 1972. Un total de 29 passatgers dels 45 que viatjaven a bord de l'aeronau —la majoria, membres d’un equip de rugbi— van sobreviure a l’impacte i 16 aconsegueixen tornar a casa. El director els acompanya en aquesta "defensa de la vida" enfront d'un món que els ha abandonat del tot.
És la catorzena ocasió en què una pel·lícula d'un cineasta espanyol és nominada als Globus d'Or. Els precedents són les tres nominacions de Carlos Saura (Cría cuervos, Carmen i Tango), les nou de Pedro Almodóvar (nominat per Mujeres al borde de un ataque de nervios, Tacones lejanos, Volver, Los abrazos rotos, La piel que habito, Dolor y gloria y Madres paralelas; i premiat per Todo sobre mi madre y Hable con ella); i el Globus d'Or que Alejandro Amenábar va guanyar el 2005 per Mar adentro. Aquesta serà la primera edició que els premis no estiguin vinculats a la HFPA, l'Associació de Premsa Estrangera de Hollywood ja dissolta després de la crisi per falta de diversitat dels seus membres, i que va acabar amb la suspensió de la gala de l'any 2022. Ara és una nova Fundació dels Globus d'Or qui ha creat un comité de votació format per 310 periodistes, cap d'ells d'Estats Units, i que inclou 95 membres de l'antiga HFPA.