El Sònar+D d'enguany, l'espai del Sònar dedicat a la creativitat, la tecnologia i el negoci, ha decidit posar el seu eix central en la formació. Seran tan sols 4 dies, però es pretèn que la gent que hi assisteixi pugui sortir-ne amb molts més coneixements que els que tenia en arribar. Vol convertir-se en una autèntica escola d'estiu, amb experts de tot el món en creació d'experiències immersives i en intel·ligència artificial aplicada a les arts. El Sònar+D tindrà lloc del 17 al 20 de juliol a la Fira de Montjuïc. La programació està composada per 100 activitats realitzades per 200 artistes, tecnòlegs i creadors d'eines, que recorreran a tot tipus de formats, ja que es pretèn fomentar al màxim la innovació. S'espera a més de 20.000 assistents, entre ells 5.000 professionals procedents de 60 països. A més de les activitats realitzades a la Fira de Montjuïc hi haurà algun esdeveniment del programa al MACBA, a la Fundació Mies Van der Rohe (amb Lucrecia Dalt) i també a l'espai Sónar 360º de MediaPro.

El Sònar més discret

Els organitzadors del Sònar+D, que avui han presentat la seva programació a la premsa, defensen que "El Sònar són els concerts de la nit, amb 5.000 persones, que es limiten a escoltar, però també són els tallers de 5-6 hores en què la gent crea alguna cosa conjuntament amb els convidats, encara que siguin espais més petits, on només hi ha unes desenes de participants". En els 4 dies de durada de l'esdeveniment, el Sònar+D oferirà 1.200 places a workshops i masterclasses. L'obertura del festival, aquest 2019, anirà a càrrec del líder de la banda Massive Attack, Robert del Naja, qui parlarà amb el "chief technical officer" del grup, Andrew Melchior. Aquest darrer explicarà dels seus revolucionaris invents, com un sistema que proposa reelaborar la música mitjançant el mòbil per crear noves cançons, a partir de les diferents pistes dels temes creats pel grup.

Cultura més enllà de les exposicions

Convençuts que el món de la museística també està cridat a renovar-se de forma imminent amb les noves tecnologies, des del Sònar+D s'adverteix que "avui en dia en tots els camps és bàsica l'experiència", perquè en l'àmbit dels museus "la gent jo no vol ser només espectador i per a això cal que reinventem els vells formats i en proposem de nous". En aquesta línia un dels grans convidats són l'equip japonès de teamLab, un grup que està reinventat com fer exposicions i activitats als museus, partint d'experiències immersives. 

daito Manabe Sonar 2019

Daito Manabe.

Marclay i Danabe, al top ten

Aquest any entre els convidats especials hi ha Christian Marclay, a qui el MACBA ha dedicat una exposició que es pot veure aquests dies. Marclay va ser dels primers en treballar el vinil com a material intervenible, però també ha treballat sobre els muntatges cinematogràfics. Entre ells, el més estel·lar: The Clock, la pel·lícula de 24 hores en què només es veuen rellotges que donen la hora. A la capella del MACBA, el 19 de juliol, s'hi presentarà l'obra més recent de Marclay, Investigations, un concert amb 10 músics, que sota la direcció de Marclay han de desxifrar quines notes tocaven uns pianistes a través d'antigues fotos. Enguany tornarà a ser a Barcelona un artista habitual del Sònar + D, Daito Manabe. Presentarà la seva col·laboració amb Yukiyasu Kamitani, un científic que intenta esbrinar per quin procés el cervell es representa imatges i després invertir els resultats, creant imatges a partir de les ones cerebrals. Manabe oferirà un espectacle a través d'imatges que crea, únicament, amb el seu pensament. Serà un dels grans tech shown, oberts per al gran públic, del Sònar+D. L'altre anirà a càrrec de la banda barcelonesa Za! que actuarà amb la banda Ouchhh, que usa un detector de les ones cerebrals dels músics per crear ambientacions visuals per als concerts.

Gris Sonar

El Gris, per al gran públic

Evidentment hi haurà un espai pels videojocs, i el Sònar+D 2019 dedicarà una sessió a presentar un dels més trencadors: Gris, de Nomada Studio, una companyia catalana que porta només tres anys en marxa i que ho està triomfant a nivell mundial amb un joc ple de poesia. L'il·lustrador Conrad Roset, de Nomada Studio ha anunciat que al Sònar+D explicaran el procès creatiu de producció d'aquest joc a tots els nivells: serà un veritable el making off de Gris. En l'àmbit dels videojocs també hi haurà un espai reservat per Unity, el programari bàsic dels videojocs que darrerament ha trorbat moltes aplicacions (fins i tot s'usa en enginyeria i en arquitectura). Hi intervindrà Timoni West, cap d'investigació als Unity Labs.

Seat aposta pel Sònar

El Sònar 2019 aposta per ser un espai destinat a l'intercanvi de coneixements. Una de les grans novetats serà la realització de 9 masterclasses, que es realitzaran amb el suport de Seat, per a les que caldrà reservar prèviament. S'ha anunciat que es convidarà a gent de primer nivell que habitualment no dona classes d'aquest tipus.

canada

Canadà.

Al servei de la música

El cor del Sònar serà el nou espai, el Sonarhub, l'àrea expositiva, que s'organitzarà en eixos temàtics. Un d'ells, òbviament, serà el de la tecnologia musical, que és un dels que més èxits té any a any. El col·lectiu Canadà, un dels més famosos realitzadors de vídeos musicals serà presents al Creativity Hub, en el que crearan un nou vídeo musical amb la col·laboració de tots aquells assistents que hi vulguin participar. La companyia noruega, especialitzada en sintetitzadors, Teenage Engineering, mostrarà els més moderns aparells en aquest camp. I els catalans de Hamill Industries prometen traduir en imatges projectades per làser sons musicals en el seu espectacle Audible Spectrums.

barcelona supercomputer center

Barcelona Supercomputer Center.

Preveure el futur

El Sònar participa en un conjunt de festivals europeus: We Are Europe. I en aquest conjunt ha identificat a 60 intel·lectuals que treballen sobre l'actualitat i se'ls ha emplaçat a debatre com serà el futur. Dins d'aquest marc, el Sónar+D ha convidat a diferents especialistes que debatran sobre quin és el model de futur d'internet, la quàntica i la supercomputació. Entre ells hi seran presents els investigadors del Barcelona Supercomputing Center, col·laboradors habituals del Sònar+D que ara està dissenyant el seu primer ordinador quàntic. Prometen grans explicacions i mostres del que pot fer el seu gran ordinador, però no podran portar-lo, perquè pesa més d'una tonelada.

 

Foto de portada: TeamLab.