Una novel·la que balla entre la realitat i la ficció, entre el segle passat i la nostra contemporaneïtat ha guanyat el Premi de Novel·la Històrica Néstor Luján. La novel·la Retorn als orígen. Els quaderns perduts d'Antoni Gaudí de l'escriptora i periodista Sònia Casas (Barcelona, 1977) ha sigut premiada per l'únic premi de novel·la històrica en català: el Premi Nèstor Luján dirigit per Columna Edicions. Una novel·la històrica on trobem pinzellades d'intriga i que atrapa el lector per descobrir el desenllaç. La novel·la va sorgir d'un reportatge on es denotava la possible influència d'un indret del Baix Camp: el Collet Rodó, com a espai d'inspiració de Gaudí. Glòria Gasch, directora editorial de Columna Edicions ha puntualitzat com la novel·la pot semblar un biopic de Gaudí, però no és així, sinó que abasta cotes molt més singulars.

La novel·la va sorgir d'un reportatge on es denotava la possible influència d'un indret del Baix Camp: el Collet Rodó, com a espai d'inspiració de Gaudí

Dues històries entrellaçades i un paisatge icònic

La novel·la narra dues històries entrellaçades: la històrica d'amistat entre Antoni Gaudí i Eduard Toda i la contemporània, protagonitzat per un matrimoni en crisi entre una arqueòloga i un geòleg, la Laia i l'Arnau.

Gaudí i Toda, eren uns aficionats de visitar indrets abandonats i en una d'aquestes incursions descobreixen una troballa que els influenciarà i marcarà al llarg de la seva vida.150 anys després, la Laia i l'Arnau inicien una recerca per salvaguardar un espai natural i els porta a descobrir, no només unes referències neolítiques, sinó que els dos personatges històrics Antoni Gaudí i Eduard Toda ho coneixien. D'aquesta manera, la figura de Gaudí és central, ja que representa el nexe entre la trama històrica i la contemporània, així com els quaderns perduts són l'artefacte que permet articular la trama. 

La figura de Gaudí és central, ja que representa el nexe entre la trama històrica i la contemporània 

El paisatge és un dels elements centrals de la obra i és que la novel·la recorre el Baix Camp, comarca on va néixer Gaudí i indrets que seran determinants a l'obra: l'entorn d'Escornalbou, la muntanya del Collet Rodó, el gravat neolític... Són aquests espais naturals que guarden una semblança important amb les obres de Gaudí i que l'autora, des d'una mirada fictícia, però plausible, ha entrellaçat com a possible font d'inspiració la natura del Baix Camp amb la Pedrera, la Casa Batlló i el Park Güell.

Rigor històric

L'autora Sònia Casas, actualment dirigeix Habilits, l'editorial de continguts educatius d'Abacus. Ha sigut 15 anys cap de redacció de la revista de divulgació històrica Sàpiens. D'aquí es denota el rigor històric de la novel·la. L'autora ha fet un pas endavant, ha pogut explorar tot allò que un reportatge la limitava i omplir els buits mitjançant la novel·la i la ficció. L'autora mateixa ho ha dit: "he descobert el poder de la ficció".  I és ben bé que la novel·la la va iniciar el 2016 degut a un reportatge i una recerca real. A partir d'aquí, Casas ha fet un extens procés de documentació amb dietaris personals, articles de l'època, relats dels seus coetanis... Mostrant parts de la història de Gaudí que no coneixíem i que ha dotat de riquesa l'obra, a la vegada que l'ha anat omplint també de ficció. L'autora ha volgut reivindicar també la figura polifacètica d'Eduard Toda, el qual va compartir educació i amistat amb Antoni Gaudí i que considera que és un personatge eclipsat. 

L'autora ha fet un pas endavant, ha pogut explorar tot allò que un reportatge la limitava i omplir els buits mitjançant la novel·la i la ficció

L'únic premi de novel·la històrica en català

El Premi Nèstor Luján és un premi anual dirigit per Columna Edicions creat el 1997. El jurat està format per Glòria Gasch, Tin Luján, Vicent Sanchis, Jaume Sobrequés i Maria Carme Roca. S'ha atorgat el premi a escriptors com Jordi Sierra i Fabra, Martí Gironell, Núria Esponellà i Tània Juste. La novel·la Retorn als orígens. Els quaderns perduts d'Antoni Gaudí sortirà a la venda demà.