L’escola Thau de Sant Cugat del Vallès ha viscut una petita revolució aquest dimecres amb la visita d’Steve Van Zandt. El guitarrista de Bruce Springsteen és el promotor del programa pedagògic TeachRock, nascut fa 10 anys. “Els alumnes dels Estats Units van començar a suspendre matemàtiques i ciències i tot el sistema educatiu es va basar a recuperar matemàtiques i ciències. I es van oblidar de l’art i la música”, ha apuntat Little Steven. Va ser així com, alertat pels professors de música del país, el membre més icònic de la E Street Band va fundar aquesta iniciativa que ja suma 30.000 centres arreu del món, entre ells aquest centre del municipi vallesà. És per això que el mèrit de la visita és de Maur Gascó, el professor de secundària -i gran fan de Bruce Springsteen- que el 2019 es va interessar per aquest programa i va convèncer l’escola perquè s’hi registrés: “A través de la música soul els puc explicar el racisme, escalo al colonialisme, l’imperialisme i d’aquí vaig a bona part de la història contemporània”, ha explicat el docent.

🔴 Bruce Springsteen a Barcelona, DIRECTE | Cançons i última hora del concert a l'Estadi Olímpic
 

Steve Van Zandt ha estat dues hores al centre on ha parlat amb estudiants, professors i periodistes

Aprofitant que Bruce Springsteen celebra dos concerts aquesta setmana a Barcelona, la vigília del primer Steve Van Zandt ha estat en aquesta escola amb Maur Gascó com a amfitrió i mestre de cerimònies. Lluny de ser només una visita de cortesia, el guitarrista s’hi ha estat dues hores en què s’ha interessat tant per com s’implanta TeachRock a Catalunya així com pels interessos i inquietuds dels alumnes: “Quan els parles de Chuck Berry, els estudiants poden desconnectar, però si els dius que amb el rock and roll va néixer l’adolescència, tots s’interessen perquè els parles d’ells, del fet de ser adolescent”.

IMG 20240619 WA0019

Algunes de les il·lustracions que han fet els alumnes de l'escola Thau per la visita del músic Foto: Lali Puig / Ajuntament de Sant Cugat

De Beyoncé a la lluita pels drets civils

Durant tot el curs, els alumnes de tercer i quart d’ESO han anat treballant diversos projectes que avui han vist culminats amb la presència d’Steve Van Zandt. Com a exemple d’aquesta metodologia, el músic de Boston -que ha parlat amb diversos alumnes- ha explicat que sempre els pregunta quin és el seu artista favorit, “i mai hi ha una resposta incorrecta a aquesta pregunta”. Una d’elles li ha dit Beyoncé i ell s’hi ha capbussat: “Beyoncé et pot portar al so Detroit, i de Detroit al gòspel. Això fa que s’interessin per com van sorgir i quin paper van tenir els moviments de drets civils als Estats Units”.

Si Bruce Springsteen és Messi, avui és com si hagués vingut Luis Suárez", ha dit un alumne

És per això que, lluny de veure Internet, les xarxes i resta de noves tecnologies com un enemic de la joventut, Steve Van Zandt fa una crida a professors i pares a que siguin ells els que facin el primer pas: “Si estan escoltant alguna cosa pels auriculars, no els hi traieu, pregunteu-los què escolten, interesseu-vos-en!”. El centre escolar, que aquesta setmana està vivint els últims dies de curs, estava totalment esvalotat per la presència del guitarrista. Els alumnes comentaven entre si la importància de la visita i la intentaven portar a un terreny més generacional i universal: “Vejam, si Bruce Springsteen fos Messi, és com si avui hagués vingut Luis Suárez”. L’artista, que ha arribat molt puntual, ha estat molt proper, amable i pacient amb els alumnes, professors i periodistes que volien un autògraf o una fotografia amb ell.

"Estic segur que tornarem moltes vegades a Barcelona"

Steve Van Zandt ha tingut temps també per fer una roda de premsa on ha parlat, precisament, del fet que als concerts d’Springsteen i la E Street Band hi ha públic de tres generacions diferents: “Una mateixa cançó pot tenir un sentit diferent per a cada edat. Thunder Road va ser escrita quan Springsteen tenia 21 o 22 anys i és avui quan té més sentit que mai”. El guitarrista no ha decebut els fans catalans a qui ha tornat a llançar floretes: “Barcelona és una de les nostres ciutats i públics favorits, tant de bo puguem venir moltes vegades més. De fet, estem segurs que tornarem moltes més vegades”. A Steve Van Zandt l’han rebut l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, que l’ha obsequiat amb un quadre representatiu de la ciutat i també Carles Duarte, director general de la fundació CIC així com Mònica Santamaría, directora de l’escola Thau.

Steve Van Zandt ha rebut un present de l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès. Foto: Lali Puig/Ajuntament de Sant Cugat
Steve Van Zandt ha rebut un present de l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès. Foto: Lali Puig/Ajuntament de Sant Cugat

Què és TeachRock?

Ara fa 40 anys, Bruce Springsteen va publicar la cançó No Surrender inserida dins l’àlbum Born in the USA. A banda de la mística que a Catalunya ha envoltat el títol (que traduït vol dir Sense rendició), la cançó té un vers que diu literalment: “We learned more from a three-minute record, than we ever learned in school” (en tres minuts d’un disc vam aprendre més que en tot el que ens van ensenyar a l’escola). Agafant aquest poder didàctic tan potent de la música, el guitarrista de la E Street Band, Steve Van Zandt va promoure TeachRock.

TeachRock és un programa pedagògic nascut als Estats Units per acostar la història de la música contemporània a alumnes de totes les edats, de primària a la universitat. A la seva plataforma es pot trobar molt material que explica tant els orígens i trajectòries de tots els gèneres (no només rock) així com les seves principals característiques. El pare de TeachRock és Steve Van Zandt, per bé que té uns padrins de luxe: Bruce Springsteen, Bono, Jackson Browne i Martin Scorsese. Aquests plans d’aprenentatge inclouen també una metodologia nova a l’hora d’impartir classes, de manera que els alumnes se senten més atrets per allò que està explicant el professor. En els primers anys en funcionament de TeachRock, l’entitat calcula que als 30.000 centres escolars adherits l’absentisme s’ha reduït un 8%, el rendiment escolar ha millorat amb un 20% més d’assignatures aprovades i el 90% dels 70.000 mestres associats asseguren que l’atenció i l’entusiasme de l’alumnat per aprendre ha augmentat.

En els primers anys en funcionament de TeachRock, l’entitat calcula que als 30.000 centres escolars adherits l’absentisme s’ha reduït un 8%, el rendiment escolar ha millorat amb un 20% més d’assignatures aprovades i el 90% dels 70.000 mestres associats asseguren que l’atenció i l’entusiasme de l’alumnat per aprendre ha augmentat

En algunes ciutats dels Estats Units, com Nova York, Chicago, Los Angeles o Cleveland, TeachRock forma part de projectes educatius públics. El programa pedagògic s’està desplegant per tots els Estats Units, però ara ha fet el salt en alguns centres d’Anglaterra, Noruega i l’estat espanyol, com és el cas de l’escola Thau de Sant Cugat del Vallès. En aquest centre, TeachRock va arribar de la mà d’un dels professors de Secundària, Maur Gascó, que combina la docència amb la seva passió per la música i especialment el soul i el rock de Bruce Springsteen i d’Steve Van Zandt. Ara, Gascó ha fet possible un dels seus somnis que és portar el guitarrista i fundador de TeachRock al centre on cada dia fa classes. La visita, com els concerts del Boss, no ha defraudat les expectatives.