Carmen Thyssen i la firma d'inversió Stoneweg, Places & Experiences han firmat un acord per a la creació del nou Museu Carmen Thyssen Barcelona a l'històric edifici del Palau Marcet, situat entre el Passeig de Gràcia i la Gran Via de Barcelona.
L'acord es va presentar aquest dijous a l'Ajuntament de Barcelona en un acte presidit per l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni. El Museu Carmen Thyssen Barcelona persegueix consolidar-se com un epicentre cultural de rellevància internacional, on l'art català dels segles XIX i XX serà l'eix central i àncora del projecte.
Aquesta col·lecció permanent, que també inclourà artistes contemporanis, forma part de la col·lecció privada de la baronessa Thyssen i destaca per la seva qualitat i representativitat, posicionant-se com una de les més importants. En constant diàleg amb aquesta mostra permanent, el museu presentarà també obres d'artistes contemporanis de renom, reforçant la connexió entre la tradició artística i les tendències actuals.
Aquest enfocament dual permetrà al públic gaudir d'un recorregut que combina el llegat històric de Catalunya amb noves propostes innovadores avantguardistes. El museu explicarà amb aquesta programació d'exposicions temporals, que portarà la ciutat a artistes clàssics, moderns i contemporanis de primer nivell internacional, avantguardes artístiques i col·leccions excepcionals d'arts decoratives, moda i joieria.
Aquestes mostres de caràcter estaran dissenyades per acompanyar i dialogar amb la col·lecció permanent, oferint una oferta cultural diversa que pretén situar a Barcelona com un referent cultural global. Algunes de les obres d'art destacades seran pintures a l'oli com a 'Interior a l'aire lliure' (1892), de Ramón Casas i Carbó; 'Port de Barcelona' (1889), d'Eliseu Meifrèn i Roig, o 'La creu de terme' (1892), de Santiago Rusiñol i Prats, que formaran part de la mostra permanent del museu i que actualment pertanyen a la col·lecció Carmen Thyssen-Bornemisza.
El museu vol atreure un públic ampli i heterogeni, des de famílies, amants de l'art i la cultura i experts, fins a turistes i comunitats creatives interessades en experiències culturals d'excel·lència. L'objectiu és crear un museu dissenyat per a tots, on l'art enriquirà tant els més petits com els més experimentats.
Obertura
L'espai del museu serà concebut per la col·laboració entre un estudi d'arquitectura català i un d'internacional de referència, expert en art i museus, que buscaran maximitzar la interacció, i la connexió amb els seus visitants. Comptarà amb zones expositives, àrees versàtils multifuncionals, auditori i altres espais que no deixaran indiferent ningú.
Així mateix, el museu oferirà una experiència completa a través d'una 'concept store' amb articles exclusius relacionats amb les seves col·leccions i una oferta gastronòmica inspirada en la creativitat i el disseny. Així, després de les obres de rehabilitació de l'edifici, el museu preveu obrir les seves portes al llarg de 2027.
El Museu Carmen Thyssen Barcelona té com a missió no només preservar i difondre el patrimoni artístic català, sinó també fomentar la interacció entre l'històric i el contemporani, oferint un espai inclusiu que celebri tant als grans mestres com als nous talents. A través d'aliances estratègiques amb institucions, marques i experts en restauració i conservació, el museu destaca que garantirà una oferta artística de qualitat excepcional "que enfortirà la seva posició com un dels líders en l'escena cultural internacional".
La governança del museu es farà des de la fundació Art i Llegat Barcelona en la que tenen un rol destacat la mateixa baronessa Thyssen i la seva filla Carmen Thyssen i que presideix el mateix Jaume Sabater, CEO i cofundador de Stoneweg. És un pas estratègic en la idea de la baronessa d'apuntalar i deixar un llegat per a la ciutat de Barcelona, la seva ciutat natal.
La baronessa Thyssen va expressar el seu entusiasme per la creació del futur nou museu i va dir que "Barcelona mereix un espai que celebri i preservi la riquesa de l'art català. Aquest projecte no només és una manera de deixar llegat a la meva ciutat, sinó també un compromís personal perquè aquestes obres mestres romanguin aquí, on van néixer i on han de ser reconegudes. La satisfacció més gran és saber que contribuïm a que l'art català ocupi el lloc que mereix en el panorama internacional".
Per la seva part, Jaume Sabater, CEO i cofundador de Stoneweg, va manifestar que "des de Stoneweg sempre hem tingut la visió d'invertir en projectes que complementin i millors la qualitat de vida dels espais en els quals actuen. És el nostre compromís i la nostra manera de generar impacte positiu en les comunitats, d'enfortir-les de manera transversal i d'aportar-los valors." Així mateix, l'empresari també va assenyalar que "si treballem junts per un projecte col·lectiu de ciutat, si hi ha diàleg entre els actors públics, els privats i tot l'ecosistema cultural; aconseguirem tot el que ens proposem".
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va afegir que "l'obertura del Museu Carmen Thyssen Barcelona a l'antic cinema Comèdia és una excel·lent notícia per a la nostra ciutat. Aquest nou espai, fruit d'una destacada iniciativa privada, enriquirà l'oferta cultural del centre i consolidarà Barcelona com un referent cultural internacional. Juntament amb els projectes d'ampliació del MACBA i el MNAC, aquest museu marca un salt històric en l'impuls del nostre patrimoni artístic".
Stoneweg Places & Experiences han firmat al seu torn un acord amb la propietat de l'edifici, les famílies Pla i Planàs, per a la compra de l'espai que ocupava l'antic Cinema Comèdia de 9.000 metres quadrats. Declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el maig de 2000 per acord del Ple municipal, l'edifici és l'històric Palau Marcet. Així mateix, està inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya que ho reconeix com un dels escassos palauets urbans preservats en l'Eixample barceloní.