El 2012 Kilian Jornet va començar un repte que el duria a pujar els cims emblemàtics de la seva vida, l'anomenat Summits of my Life. Un projecte que duria Jornet i els seus col·laboradors, en un període de cinc anys, per sis cims: el Mont Blanc (amb tres ascensions), el Cerví, l'Elbrús (que no va assolir), el Denali, l'Aconcagua i l'Everest. Les reflexions sobre aquest projecte, un cop aconseguit, s'han fet palpables al llibre del mateix Jornet Summits of my Life, que ara publica Ara Llibres en català i en castellà, amb unes espectaculars fotografies de la seva gesta. Es tracta d'un llibre regal en què són tan importants els textos com l'impacte visual de l'obra.
A la muntanya amb principis
El projecte de Jornet era molt més que un repte esportiu. Jornet afronta tot aquest conjunt de cims com un repte alhora vital i moral, i per això parteix d'un decàleg de principis molt peculiar. Un d'ells desafia la filosofia de molts esportistes: "No es tracta de ser els més ràpids, els més forts o els més grans. Es tracta de ser nosaltres mateixos". Perquè Jornet i els seus companys es defineixen com molt més que uns simples esportistes: "No som corredors, alpinistes o esquiadors... Ni tan sols esportistes... Som persones". Aposten per anar a la muntanya "amb simplicitat", "en silenci" i "amb responsabilitat"; tot una proclama d'ecologia i de respecte per al medi, amb la voluntat de minimitzar la seva petjada sobre el medi ambient.
Crònica d'uns reptes
El llibre es divideix en els diferents reptes inclosos en el projecte, i de cadascun d'ells se'n fa un seguiment, amb mapes, esquemes, una cronologia històrica, una descripció del propi Jornet del trajecte i, òbviament, les fotografies de l'expedició. És un conjunt de desafiaments en què es combina la resistència amb la velocitat: la travessa del Montblanc d'oest a est en grup, l'ascensió de sud a nord del Montblanc en solitari en només 8 hores i 42 minuts, el rècord de velocitat establert en la pujada al Mont Blanc des de Chamonix, el rècord en la pujada i baixada al Cerví que va fixar en menys de 3 hores, el fracàs en la pujada de l'Elbrús a causa del fred, l'ascens a Alaska del Denali tot polvoritzant els rècords anteriors, el rècord en l'ascens a l'Aconcagua, les dues pujades a l'Everest (la primera frustrada pel mal temps)...
La felicitat i la tragèdia
No tot en el projecte de Jornet es salda amb triomf. Ja a la primer fase del projecte, a la travessa del Montblanc d'oest a est, va morir-hi Stéphane Bross al despendre's la cornisa on es trobava. I la tragèdia va tornar en el seu viatge a l'Everest, poc després del gran terratrèmol que va afectar el Nepal el 2015. Jornet i el seu equip van renunciar a l'ascens a l'Everest i van decidir anar a Langtang, un dels poblats afectats, per intentar ajudar als damnificats. Van conduir ajuda cap a la zona, van ajudar en la recuperació de cadàvers i van ajudar a una ONG que projectava la reconstrucció de la zona. Perquè, tal i com argumenta el mateix Jornet, abans que alpinistes o esportistes, són persones.
La filosofia Jornet
Summits of my Life és un llibre que t'introdueix al món de Jornet mitjançant un element molt atractiu: les seves imatges. El lector que estima la muntanya trobarà en aquest llibre una ocasió única per veure's immers en l'univers de l'alta muntanya de la mà d'un alpinista mític. Però, a més a més, aquesta obra vol ser una eina per difondre la filosofia de Kilian Jornet, que va molt més enllà de superar rècords de velocitat. En aquest llibre Jornet ens planteja moltes altres bases de la seva forma de fer muntanya: el treball en equip, el respecte pel medi, la responsabilitat personal, el fet de no prendre el cim com un enemic a vèncer... Tot una lliçó de vida que va molt més enllà de l'alpinisme.