La Capona és la campana que corona la catedral de Tarragona. També és el nom que van triar Josep Rovira, Ricard Espinosa i Pau Espinosa per donar a conéixer la seva llibreria al 41 del carrer Gasómetre. Un refugi de la millor literatura que van obrir el juliol de 1997. Aquest 30 de juny, després de 25 anys, baixaran la persiana. Tanquen. Es jubilen i no han trobat ningú que vulgui agafar el relleu. El mateix dia però de fa quatre anys va tancar una altra llibreria històrica, La Rambla. A la ciutat, doncs, només en quedarà una: l'Adserà. "El que passa aquí, passa a altres llocs. El curiós és que l'última llibreria que es va obrir a Tarragona va ser La Capona. I a Reus va ser la Galatea, ja fa 30 anys", explica Josep Rovira. Segons el llibreter, els principals motius són la duresa de la feina, el poc marge de benefici i l'impacte de plataformes com Amazon.
Han intentat buscar algú que es pugui fer càrrec del negoci. Asseguren que han ofert totes les facilitats, però no se n'han sortit
Els tres copropietaris fa un any que van decidir que plegarien. Durant aquest temps han intentat buscar algú que es pugui fer càrrec del negoci. Asseguren que han ofert totes les facilitats, però no se n'han sortit. "Potser no hem tingut sort, o no ho hem sabut fer bé, o no s'han acabat d'atrevir", lamenta Rovira. El copropietari reconeix que "sobta", però que "tampoc és una cosa gaire estranya". "Altres llibreries també han tancat perquè no han trobat un recanvi, no som un cas únic", assenyala. Pau Espinosa encara manté un bri d'esperança i comenta que si durant aquest mes i escaig apareix algun voluntari el negoci es podrà salvar.
Clients, amics, autoritats i persones de la societat civil tarragonina han expressat la seva tristesa per la clausura d'un negoci que anava més enllà de vendre llibres
Aquest dilluns van anunciar públicament el tancament i des d'aleshores la qüestió ha estat 'vox populi' a la ciutat. Clients, amics, autoritats i persones de la societat civil tarragonina han expressat la seva tristesa per la clausura d'un negoci que anava més enllà de vendre llibres. La Capona ha estat -i encara és- un espai de divulgació cultural i presentacions literàries, i ha fet un paper de reforç del teixit associatiu a partir de col·laboracions amb diferents entitats en diversos àmbits. El llibreter no creu que aquesta activitat es perdi a la ciutat, sinó que considera que es farà en altres llocs o d'una altra manera. A la botiga, els clients comparteixen el dol amb els tres socis. Rovira assegura que "ha sigut una corrua de gent".
Canvis
Quan els tres comerciants van obrir La Capona ja duien 20 anys en el negoci del llibre. Durant aquest temps la professió "ha canviat molt". "Les noves tecnologies ens han fet molt més fàcil la gestió, que abans era més lenta i enrevessada. També hi ha un allau de publicacions que fa 25 anys no hi era, però el creixement en publicacions no ha anat acompanyat d'un creixement de vendes", assegura Rovira.
La Capona no té res a veure amb les plataformes i les grans superfícies, per la manera d'acostar-te a la clientela i com la clientela se t'acosta a tu
Però les noves tecnologies també els han pres clients. L'aparició de plataformes com Amazon ha canviat els hàbits de compra. "És un monstre que cada dia ven més coses". Però el copropietari apunta que "si aquestes plataformes triomfen és perquè la manera de comprar de la clientela ha canviat". Amb tot, un negoci com La Capona "no té res a veure amb les plataformes i les grans superfícies", per "la manera d'acostar-te a la clientela i com la clientela se t'acosta a tu", detalla.
Des de fora, la gestió d'una llibreria té un aspecte molt romàntic, però des de dins és duríssim. És un allau de llibres que entren i surten
Tot plegat fa que econòmicament la situació no sigui senzilla. Rovira apunta que "dona per posar un plat a taula i fer una mica de vacances", però manifesta que els marges de beneficis "són molt curts". A més hi ha tota la feina de gestió, "que és molt cara i és de benefici zero". "Des de fora, la gestió d'una llibreria té un aspecte molt romàntic, però des de dins és duríssim. És un allau de llibres que entren i surten", exposa.
Fins el dia del comiat faran descomptes per despatxar els màxims llibres possibles i el 30 de juny a la tarda faran una última festa. "Fins aleshores continuarem fent el mateix. Les últimes novetats ja no les tindrem i a partir del 30 ens quedarà una feina interna de liquidar-ho tot", finalitza Rovira.