Del dijous 8 al diumenge 11 de juny, la gastronomia tornarà a les Rambles en el Tast a la Rambla, la 4ª Setmana de Gastronomia de Barcelona, una iniciativa de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i grup gsr amb el recolzament del Districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament. En aquesta edició hi  participaran 50 dels millors restaurants, bars i pastisseries de la ciutat, i s’espera que tingui més de mig milió de visites.

Una festa per una Rambla més barcelonina

A l’Òpera Samfaina, l’emblemàtic restaurant del Liceu, s’ha presentat el Tast a la Rambla d’enguany. En aquest acte, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha destacat que cal que Barcelona giri els ulls cap a les Rambles perquè aquest passeig no quedi només en els tòpics. Roser Torres, directora del grup gsr i de Tast a la Rambla, ha explicat que el 80 % de la gent que va visitar l’esdeveniment l’any passat eren barcelonins, i ha destacat que això ajuda a recuperar “l’esperit de les Rambles” i suposa una ocasió única de “viure i gaudir la Rambla”. També Gala Pin, regidora del Districte de Ciutat Vella, ha volgut animar als barcelonins a visitar la Rambla i a aprofitar l’esdeveniment per recuperar el passeig per a la ciutat. La novetat d’aquest any ha estat que s’ha convidat a la ciutat de Buenos Aires, que participa a l'esdeveniment amb el restaurant 9 Reinas.

Alta cuina a 4 €

El gran atractiu d’aquest acte és la seva accessibilitat. Els visitants poden degustar plats realitzats als millors establiments de la ciutat per 4 €. Una ocasió única de fer accessible la gastronomia, i de popularitzar els restaurants. Per això els locals s’agruparan en 4 zones: la de Cuina d’Autor, la de Cuina Tradicional, la de Tapes i Platillos i l’Illa Pastisseria. Però paral·lelament, hi haurà tastos i activitats gastronòmiques a l’Arts Santa Mònica i a l’Escenari Gastronòmic d’Estrella Damm, situat al final del passeig.

Delicatessen

Els cuiners més innovadors portaran a la Rambla alguns dels seus plats més trencadors: Romain Fornell, del Caelis (amb una estrella Michelin) oferirà la seva ostra amb escabetx tebi amb bolet de card i suc d'ànec; Fran López, del Xerta, arròs del Delta amb ortigues de mar i maionesa d’algues; Nandu Jubany, del Petit Comitè, truita oberta amb pa amb tomàquet, llonganissa i botifarra esparracada; João Alcântara, del FOgO, musclos flambejats amb cachaça i mantega d’urucum; Francisco Heras, d'El Chigre 1769, “Bombeta d’ànec de Berguedà i tòfona d’Osona”...

Cuina de sempre

També hi haurà plats més clàssics, com els clàssics canelons trufats de l’Amaya o la cua de bou de Casa Leopoldo. I els postres majoritàriament optaran per l’experimentació, com el “Cacau, gelat de xocolata i yuzu” d’Oriol Balaguer o el "Gofre de te matcha amb escuma de crema catalana" de Christian Escribà.

Recuperar la Rambla per al barri

Els organitzadors han intentat subratllar que aquests no és una activitat que es fa a les Rambles, sinó que és una activitat de les Rambles. Per això han buscat involucrar als establiments d’aquesta via en el projecte. Els bars i restaurants de la zona poden participar en la IV Ruta de Tapes i Vermut preparat Cinzano: oferiran als seus clients un vermut amb tapa per 4,5 euros. I un jurat decidirà quin és el guanyador, que rebrà el títol de Vermut de la Rambla 2017. Hi participaran locals tant destacats com el Pinotxo de la Boqueria, El Bosc de les Fades del Museu de Cera, el restaurant Amaya o la Fonda España, guanyadora de l’edició de l’any passat. Paral·lelament, s’organitza un concurs de fotografia per als qui degustin aquests vermuts, amb el que poden guanyar un sopar. Per involucrar a les institucions del barri en l’esdeveniment, l’organització ha recorregut a reclutar 40 voluntaris del Casal d’Infants; l’Obra Social “la Caixa” farà un donatiu a la institució, per agrair l'ajuda dels voluntaris.