Si els castells tinguessin una relació directa amb algun aliment clarament seria amb els calçots, perquè Valls és el bressol del món casteller i d’aquest àpat tan nostrat. Però hi ha un altre aliment que sovint es relaciona amb els castells per un error de comprensió: les anxoves. Moltes persones creuen que el nen o la nena que puja a dalt de tot d’un castell es diu ‘anxoveta’ i, tot i que seria molt divertit, no és així. El nom correcte és ‘enxaneta’.
🎥 Més capítols: Castell, castellet o casteller? Com n’hem de dir de la tradició catalana?
L’enxaneta puja a dalt de tot del castell i, quan hi arriba, aixeca el braç abans de baixar per l’altra banda. Aquest gest d’aixecar el braç es diu ‘fer l’aleta’ i és el gest més característic del món casteller. Tot i així, totes les altres posicions del castell tenen nom. Les coneixes? Saps què és la pinya, el tronc o el pom de dalt? Sabies que l’infant més petit que puja al castell no és l’enxaneta? Mira el vídeo i descobreix-ho!
Què és ‘Xerrameca castellera’?
Xerrameca castellera és un projecte d’ElNacional.cat i els Castellers de Barcelona per promoure el fet casteller. Si no en saps res de castells, hi trobaràs tot el que et cal saber per ser-ne un expert i, si ja ets casteller o castellera, podràs enviar aquests continguts al teu entorn perquè entengui què és allò que fas. Pots consultar tots els capítols de ‘Xerrameca Castellera’ i aprendre sobre castells d’una manera ràpida i entretinguda al diari a les xarxes socials.