Hi ha pocs esdeveniments que hagin estat envoltats de tant misteri com l’atracament al Banc Central de Barcelona, tres mesos després del fallit cop d’Estat del 23-F. Aquest succés, que ha fascinat periodistes i guionistes, tenia tots els elements per ser traslladat a la pantalla. Primer va ser amb Asalto al Banco Central, una pel·lícula estrenada l’any 1983 protagonitzada per José Sacristán. Però els enigmes i informacions que han anat aflorant al llarg dels anys han fet que aquest robatori fos un material narratiu molt llaminer per a convertir-lo en una sèrie. Han estat vàries les productores que han tingut aquest projecte sobre la seva taula. Finalment, la catalana Brutal Media s'ha llançat a la realització d'Asalto al Banco Central, sèrie dirigida per Daniel Calparsoro que es va estrenar a Netflix el passat 8 de novembre.

Un atracament envoltat de misteri

La sèrie, formada per cinc episodis, recrea aquest atracament, on gairebé 300 ostatges van ser retinguts durant 37 hores. El que semblava un robatori més, aviat es va convertir en un thriller polític que va posar en alerta al president del govern, Leopoldo Calvo-Sotelo, al rei i a totes les forces de l’ordre. Asalto al Banco Central es basa en la investigació de la periodista Mar Padilla, autora del llibre homònim que inspira la producció.

El que semblava un robatori més, aviat es va convertir en un thiller polític que va posar en alerta al president del govern, Leopoldo Calvo Sotelo, al rei i a totes les forces de l’ordre

En aquest nou episodi de La zona zero, el pòdcast de sèries de Revers d'ElNacional.cat, conversem amb la mateixa Padilla i amb Abel Degà, periodista (corresponsal d'aquest diari a Madrid) i guionista, per destriar quins fets són verídics i quins formen part de teories plausibles, però no contrastades, a més de descobrir quines trames són totalment ficcionades per motius dramàtics.

Al llarg de la conversa, el nostre tàndem de convidats analitzen les diferents versions dels fets i esclareixen les preguntes que han quedat en l’aire des d'aquell dia, posant especial èmfasi en el personatge de José Juan Martínez "El Rubio", un dels atracadors amb connexions amb l’anarquisme, alhora que confident de la policia espanyola.

La sèrie Asalto al Banco Central és l’objecte d’anàlisi del tercer episodi de La zona zero, el pòdcast d’ElNacional.cat que explica què és veraç i que és ficció a les sèries basades en fets reals

Tot i que la sèrie barreja elements de ficció per crear suspens, la seva ambició és aconseguir un relat versemblant sobre els fets històrics

Tot i que la sèrie barreja elements de ficció per crear suspens, la seva ambició és aconseguir un relat versemblant sobre els fets històrics. Els guionistes utilitzen recursos com personatges ficticis, per dosificar la informació i mantenir l’interès de l’espectador. A través d’aquests personatges, Asalto al Banco Central mostra la tensió política de la Transició espanyola, i la recerca de la veritat darrere d’un atracament que continua envoltat de misteri.