Les Teresines tornen però no a la televisió ni en format de sèrie. Aquest dimecres, la llibreria Ona s'ha convertit en un racó del pis de les populars germanes i en tota una festa per celebrar que aquests tres personatges ja tenen la seva pròpia petjada en el món editorial, amb un llibre que repassa la seva biografia. A Vida de Teresina (Rosa dels Vents), Jordi Milán i Pol Vinyes signen una proposta "divertida i col·loquial" que desvela alguns dels "secrets i les interioritats" dels personatges de ficció creats per La Cubana l'any 1992 i que, des de llavors, han esdevingut tot un fenomen social a casa nostra. Entre les anècdotes que hi trobaran els lectors, hi ha episodis relacionats amb la seva infància, la seva joventut, els seus amors i també la seva feina, tot plegat en paral·lel als esdeveniments històrics viscuts al país i també a l'actualitat.

Milán i Vinyes —el primer director i autor de tots els espectacles de La Cubana, i el segon responsable de premsa i comunicació de la companyia— han explicat que la idea va sorgir de l'editorial Penguin Random House, que els va posar sobre la taula aquesta possibilitat coincidint amb la proximitat de la diada de Sant Jordi. Tot i que en nombroses ocasions ja havien rebut diferents propostes per fer un llibre sobre La Cubana, Milán admet que mai s'havien acabat de tirar a la piscina, bàsicament per "mandra" però també perquè "no havien trobat el moment".

Foto: Eli Don / ACN

El títol presentat avui, i que sortirà a la venda aquest dijous, no és un llibre sobre La Cubana, ni tampoc sobre la sèrie que es va emetre per TV3 fa més de 30 anys, sinó que es tracta de les biografies dels personatges de ficció creats per la companyia —interpretats per les actrius Mercè Comes, Mont Plans i Silvia Aleacar—, que amb el temps s'han fet un lloc a Catalunya i que ja formen part del seu imaginari popular. De fet, Milán detalla que es tracta d'una mena de "filosofia" molt "d'aquí", que deslliga per exemple d'un perfil que en castellà es definiria com a maruja. Al llibre, les Teresines són les encarregades d'explicar elles mateixes les seves vides, parlant d'un ampli ventalls de temes com els seus naixements, les seves aventures d'infància i joventut, les primeres amigues, la primera comunió, l'adolescència i, fins i tot, les seves primeres parelles, il·lusions i desenganys amorosos. També expliquen com es van endinsar en el món dels encàrrecs i de l'economia submergida. Un altre dels aspectes al qual el llibre dona protagonisme és el veïnatge.

Això sí, tal com elles mateixes han explicat, quan l'editorial els va fer la proposta es van "atabalar" una mica i van rebutjar immediatament la oferta en considerar que no parlaven ni escrivien un "bon català", ja que pertanyien a una generació en què la llengua no s'aprenia a les escoles i amb prou feines es parlava a casa. Tot i això l'editorial no va desistir i els va dir que hi havia la possibilitat de fer-ho a través d'un jove escriptor que, convivint amb elles, va anar anotant tot allò que li explicaven. A camí entre realitat i ficció, el llibre presenta unes biografies que els autors han definit de "planeres i divertides", separades per capítols i pensades per ser llegides sense un ordre en concret. Pel que fa a l'escriptura, es presenten en un llenguatge popular i col·loquial, plantejat per a tots els públics. En aquest sentit, a part de la possibilitat de conèixer "les interioritats i els secrets" dels personatges, el títol també permet reviure la nostàlgia d'una època del país, sense deixar de banda l'actualitat. L'escenografia muntada a la llibreria Ona es podrà veure fins el cap de setmana, complementada amb diferents panells que omplen la llibreria barcelonina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!