El CosmoCaixa ha presentat la seva temporada 2018-2019, en què l'obra d'Hergé hi tindrà un paper cabdal. El centre de l'Obra Social la Caixa acollirà tres noves exposicions gràcies a les aliances establertes amb institucions de referència, tant nacionals com internacionals. Amb la col·laboració del Museu Hergé de Bèlgica, i per commemorar els 50 anys de l’arribada de l'home a la Lluna, es podrà veure una singular mostra sobre Tintín que combina ciència i art. Més endavant, agafarà el relleu el món dels miralls, un "simple objecte" capaç d’establir un diàleg entre les matemàtiques i la física que farà reflexionar sobre la realitat que ens envolta. Aquesta mostra compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques i el Museu de Matemàtiques de Catalunya.

Hem caminat damunt la Lluna © Hergé-Moulinsart 2018.

Tintín i la Lluna

El dibuixant belga Hergé va consagrar dos àlbums a una suposada aventura espacial de Tintín, Milú, el capità Haddock, el professor Tornasol i dels policies Dupond i Dupont: Objectiu, la Lluna Hem caminat damunt la Lluna. Aquests llibres es van publicar 15 anys abans de la missió Apollo 11, i fins i tot abans que els soviètics enviessin el seu primer satèl·lit a l'espai. Hergé es va documentar prou bé: va recórrer a les obres de ciència ficció que circulaven a l'època, però també a les recerques de  Wernher von Braun i Hermann Oberth, que havien projectat d'enviar un projectil sobre el satèl·lit. Els equipaments científics que dibuixa Hergé estaven rigurosament inspirats en materials reals. En la majoria d'aspectes la Lluna que presenta Hergé és bastant semblant a la que es van trobar els astronautes nord-americans...

Hem caminat damunt la Lluna © Hergé-Moulinsart 2018.

Animals antics

La paleontologia  també tindrà un lloc destacat aquesta temporada, amb la mostra Sabres i mastodonts, coorganitzada amb el Museu Arqueològic Regional d’Alcalà d’Henares, que presentarà més de 160 peces originals trobades als jaciments paleontològics del Cerro de los Batallones, únics al món. A més a més d'aquestes exposicions, i pensant en un públic expert, CosmoCaixa convidarà a investigadors que, amb les seves descobertes, han contribuït al coneixement i l’avenç de la societat. És el cas del cicle Diàlegs sobre robòtica i ètica, o de les jornades al voltant del descobriment de la Lluna, les matemàtiques, la física, la prehistòria o l’arqueologia.

Escena de la mostra Sabres i mastodonts.

Satisfacció per la temporada passada

Els responsables de l'Obra Social la Caixa mostren la seva satisfacció pel funcionament d'aquest centre. La temporada passada, un total d’1.025.198 persones van visitar CosmoCaixa, de les quals més de 198.700 van ser públic escolar. Totes elles van poder gaudir de les exposicions i participar en les més de 9.150 activitats que s’hi van dur a terme. L’exposició més visitada va ser T-Rex, per la qual van passar 379.000 persones. Pel que fa a les activitats amb més bona acollida, cal destacar el Planetari, amb 138.446 visitants, seguida pels espais singulars com el Clik, el Creactivity, el Planetari Bombolla i el Toca, Toca!.

 

Foto de portada: Hem caminat damunt la Lluna © Hergé-Moulinsart 2018.