La junta directiva de l'Acadèmia del Cinema Català ha acordat distingir el director de fotografia Tomàs Pladevall amb el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022, màxim reconeixement del cinema català que rebrà el 6 de març a la gala de lliurament dels Premis Gaudí en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
La primera fotografia
La junta directiva, formada per Judith Colell, Carlos R.Ríos, Carla Simón, Eduard Sola, Alba Cros, Maria Molins, Ana Pfaff, Sílvia Quer, David Verdaguer i Àngels Masclans, ha decidit atorgar per primera vegada el guardó a un director de fotografia perquè "és hora de reconèixer les professions del cinema que comparteixen autoria i que contribueixen de manera determinant a la creació del llenguatge cinematogràfic", ha informat aquest dijous l'Acadèmia en un comunicat.
"La direcció de fotografia és un dels oficis que més incideix en la construcció de l'univers únic i propi de cada cineasta i Tomàs Pladevall, artista en majúscules, ha estat capaç de crear un món propi per a cadascun dels directors per a qui ha treballat", ha assenyalat l'Acadèmia.
Pladevall (Sabadell, 1946) ha considerat "fantàstic" que per primera vegada es reconegui el treball d'algú que és darrere de la càmera sense ser de director, i ha assenyalat que el director de fotografia està a mig camí entre els intèrprets i la direcció, sent els primers espectadors mirant pel visor.
"És un honor, m'ha agafat per sorpresa. És una gran responsabilitat sobretot per representar a una sèrie de gent que som a les pel·lícules, que sortim en els títols de crèdit, que de vegades ni es projectar, però que som una peça fonamental per a la imatge, el so, tot el que envolta a una acció," ha subratllat Pladevall.
90 milions de fotogrames
Responsable de la fotografia de més de 90 milions de fotogrames en cambra|càmera, la carrera|cursa de Tomàs Pladevall inclou treballs|feines amb cineastes com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Bigas Luna, Jordi Cadena, Gonzalo Herralde, José Luis Guerín, Rosa Vergés, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Carlos Benpar i Manuel Huerga, entre altres.
A més de més d'una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió entre pel·lícules, capítols de sèries i minisèries, més de 400 produccions curtes i desenes d'obres de teatre, concerts i espectacles en viu, com el cas de la direcció d'il·luminació de les cerimònies d'inauguració i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona.
El reconeixement de l'Acadèmia del Cinema Català s'afegeix al Premi Sant Jordi de Cinematografia 1999, dos Premis de la Generalitat al Millor Tècnic de l'Any el 1986 i el 1987 i el Prisma d'Honor 2013 de l'AEC, l'associació espanyola de directors de fotografia, entre altres guardons.
Protagonista d'ombres
Pladevall va estudiar Enginyeria Tècnica i Disseny Industrial i és diplomat com Director de Fotografia per l'Escola Oficial de Cinematografia de Madrid, i les seves primeres experiències amb la càmera es remunten a la infantesa gràcies a l'afició del seu pare i la tradició de cinema amateur a Catalunya.
Va rodar el 1974 el seu primer llargmetratge de la mà de Francesc Bellmunt, Robin Hood nunca muere, amb el que també treball|feina en tíulos com Canet Rock i La nova cançó, i també ha treballat al llarg dels anys a Actrices de Ventura Pons; El sopar i El silenci abans de Bach de Pere Portabella, i El jovencito Drácula i Cineastre contra magnats de Carles Benpar, entre moltes d'altres.
Retirat dels rodatges des de 2012 amb El gènere femení, Pladevall ha mantingut una trajectòria com a docent en diverses universitats i escoles, entre les quals destaca l'Escac, on va impulsar el Màster internacional de direcció de fotografia, i acaba de ser protagonista del documental D'ombres, dirigit i fotografiat per Joan Tisminetzky i que es podrà veure a la Filmoteca de Catalunya al febrer.