La Mercè 2021 s’ha convertit en una data històrica per a les colles castelleres de Barcelona. El dimarts 10 de març de 2020 s’aturaven els assajos, el diumenge anterior, 8M, és l’últim dia que van alçar castells. Més d’un any i mig després, avui, les gralles han tornat a sonar mentre s’alçaven els pilars de quatre dels Castellers de Barcelona, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants, els Castellers de la Sagrada Família, els Castellers del Poble Sec la Colla Jove de Barcelona, els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample.

Amb mascareta, pauta completa de la vacuna i tests d’antígens per a la canalla, les colles poden actuar i assajar en grups de 160 des de fa una mica més d’una setmana. Així ho diu el nou protocol del Procicat, que ha superat els grups bombolla de 25 persones que hi havia fins ara.

Pilar de 4 dels Castellers de Poble Sec. Foto: ACN

Abans de començar, en una cantonada del Passeig de Gràcia, les abraçades i les cares d’alegria eren la imatge més repetida. “Com has crescut!”, “quina il·lusió veure’t”, “com et va tot?”, hi ha persones que no es veien des de feia molts mesos. Una de les enxanetes dels Castellers de Barcelona explicava la il·lusió que li fa la tornada: “tinc moltes ganes de sentir l’emoció d’estar allà dalt”. I  mentre un grup de persones revisava i apuntava el passaport Covid com a nova rutina, en un racó els responsables de la canalla feien els tests d’antígens.

“Faig tres voltes a un forat i passo a l’altre, és un moment”, la resta dels nens i nenes miraven amb una mica de recel com posaven el palet al nas a la primera castellera. Finalment, amb tots els tests negatius i els passaports revisats, les colles ha entrat dins el tancat de Cultrua Popular de la Mercè. 

Segon del pilar de 4 a La Mercè 2021. Foto: ACN

Les restriccions de públic han portat la cultura popular a tenir un espai tancat al Passeig de Gràcia, traient els castells de la plaça de Sant Jaume. Les colles barcelonines s’han repartit per la zona i han començat a muntar la pinya. Amb els segons dalt, els terços han posat el primer peu a la faixa i les gralles han començat a sonar. Les camises eren de tots els colors, però la sensació era unànime: l’alegria de tornar. Els somriures es veien darrere de les mascaretes, Barcelona tornava a viure els castells un any i mig després.

Castellers a l'actuació de La Mercè. Foto: Gabriel Guzman

Les colles han seguit alçant pilars de quatre -un dels quals ha caigut- mentre el públic mirava i aplaudia amb la mateixa emoció de sempre, esperant poder veure castells més grans d’aquí poc. Tot i que el protocol ho permetia, les colles no han tingut temps per assajar amb seguretat estructures de més pisos. En acabar, un Toc de Vermut de les gralles i timbals de totes les colles de Barcelona han tancat aquesta ‘diada’ castellera de La Mercè al passeig de Gràcia, una diada que serà inoblidable per tot el que significa. Ara sí, tornen els castells.