Amb una mascareta en forma de somriure de pallasso i fent broma amb els guàrdies de gala. Així ha fet la seva entrada al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona el pallasso Jaume Mateu i Bullich, més conegut com a Tortell Poltrona, per pronunciar "el Pregó de la pandèmia", com l'ha qualificat l'alcaldessa Ada Colau.
Amb un aforament reduït, només amb l'alcaldessa, els tinents d'Alcalde, presidents de grup i un reduït nombre d'autoritats formats pel President del Parlament, Roger Torrent, el Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, presidits tots ells per l'alcaldessa Ada Colau, sense toc d'inici i amb els Gegants de la Ciutat, Jaume I i Violant d'Hongria, i l'Àliga de la Ciutat fent els seus balls al Saló de Cent. Aquest ha estat el Pregó més atípic, provocat per la covid19, amb un pregoner que prometia sorpreses i originalitat. I somriures, en un moment de poques però necessàries riallades.
Record també per la mare i els refugiats
I no ha defraudat els qui van escollir-lo per deixar clar, com ha dit Colau, "ningú ens robarà els somriures", però fidel al seu estil, Tortell Poltrona s'ha reivindicat com a pallasso en la definició de Pompeu Fabra –"Persona que pel seu capteniment poc seriós i inconsistent no mereix ésser tinguda sinó com un objecte de divertiment"– i ha volgut dir coses ben serioses sense deixar de banda l'humor. En aquest sentit i d'inici, ha llegit una carta de Jordi Cuixart rebuda avui mateix, on el president d'Òmnium Cultural –que també ha estat recordat per Colau al final de l'acte– posava la seva tasca artística al capdavant del Circ Cric que celebrarà aviat 40 anys, i humanitària com un exemple a seguir en les circumstàncies adverses.
Alhora, amb un estil oratori volgudament desordenat, Poltrona s'ha referit a l'emergència climàtica, la desigualtat, el drama dels refugiats i les conseqüències de la pandèmia, tot preguntant-se "ens hem acostumat a una normalitat destructiva i la volem fer nova? Ens hem begut l'enteniment? Aquesta normalitat no ha estat mai normal". Mateu també ha recordat la seva mare, Mercè Bullich, morta fa 5 anys, en un moment que ha aprofitat per recordar alguns difunts recents, com Pau Donés, Rosa Maria Sardà o el Pare Manel, interpretant un Ave Maria singular que ha fet emocionar els presents.
"L'estat de dret està tort"
Tortell Poltrona ha situat el gruix del seu missatge en forma de carta a la mare, on ha ha tornat a fer diverses referències als presos i represaliats, assegurant que "L'estat de dret està tort, està guerxo" i clamant contra la gent "gent encaparrada en què la seva llengua, el castellà, és més important que la de la meva mare, el català", explicant-li les conseqüències de la crisi del coronavirus, especialment al sector cultural, i sense oblidar els refugiats i desplaçats que ha conegut als camps de refugiats amb Pallassos sense Fronteres. També ha volgut donar un missatge humanista, recomanat a tothom a no mirar al costat, sinó a nosaltres mateixos per descobrir què podem fer pels altres. El pregó, un dels més singulars que es recorden, ha acabat cantant els goigs de la Mare de Déu de la Mercè, amb lletra de Jacint Verdaguer i música del mestre Lluís Millet en una versió rumbera que ha interpretat el mateix Tortoll Poltrona amb el quartet encapçalat pel músic Joan Garriga i que l'ha acompanyat durant el pregó-espectacle: "Dels captius Mare i Patrona, puix del Cel ens heu baixat: Princesa de Barcelona, protegiu vostra ciutat".