El Teatre Nacional de Catalunya ha acollit aquesta nit de dimarts, 10 de desembre, la 74 edició de la Nit de Santa Llúcia, la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes. Cita fonamental de la literatura a casa nostra, aquests són els escriptors, persones i entitats que han estat premiats. Com sempre i ja és tradició, pel president d’Òmnium, Xavier Antich avui és una gran festa per la llengua i la cultura del país.
Premiats en la 74 Nit de Santa Llúcia
Premi Sant Jordi de novel·la
Roc Casagran, Somiàvem una illa
Roc Casagran ha guanyat el Premi Sant Jordi amb Somiàvem una illa, una novel·la en la qual la protagonista, la Carla, escriu des del present, com si es tractés d’una autoficció. "Vull que algú llegeixi aquesta novel·la d’aquí a uns anys i entengui el present postpandèmic”. Pel que fa a la relació entre la protagonista i les illes, l'explica argumentat que la narradora descobreix als lectors històries que oculten les seves pors. Un dels temes centrals de la novel·la, segons Casagran, és la cerca de la bondat. “La Carla s’interpel·la per la felicitat en família, per com cuidar els fills, per com ha perdut el vincle amb els amics”.
Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions
Toni Güell, Elefants
Toni Güell és el guanyador del 27è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions amb el títol Elefants. “Es tracta d’un llibre que desafia a la forma canònica del conte, també té trets fantàstics i realistes”, ha dit l’autor. En l’entrega del premi, Güell s’ha referit a la voluntat d’escriure aquests contes a partir de la necessitat d’entendre més el present. “Vull que aquest llibre ajudi a construir una confiança en la nostra capacitat per construir el nostre futur”.
Premi Carles Riba de Poesia
Blanca Llum Vidal, Tan bonica i tirana
Blanca Llum Vidal ha publicat assaig, narrativa i poesia. És coneguda per haver fet pont entre una generació de poetes que va recuperar la mètrica en llengua catalana, com Enric Casassas, i la generació que recita a l’Horiginal de poesia. En la hibridació entre aquests dos mons, Blanca Llum Vidal ha tocat totes les tecles del piano de la literatura: ha corregit, ha editat i també ha creat. “Vaig començar a escriure sense saber que això ho lliuraria al Carles Riba, però sí que hi vaig trobar ràpidament la unitat”. És un llibre és especial que "parla de l’amor perquè sempre he parlat d’amor i de desig. Vaig començar a escriure sense saber que això ho lliuraria al Carles Riba, però sí que vaig trobar ràpidament la unitat del llibre”. Tan bonica i tirana són poemes en prosa que exploren les contradiccions de la força de l’amor, amb un lleu homenatge a la tradició on ressonen autores com Víctor Català però també Clarice Lispector.
Premi Folch i Torres de novel·les per a nois i noies
Joan Berlanga Sarraseca, Extraordinària vida d’un gos a les últimes
El Premi Folch i Torres de novel·la per a nois i noies l’ha guanyat Joan Berlanga Sarraseca amb el llibre Extraordinària vida d’un gos a les últimes. La novel·la explica la història d’un gos i com percep el món. Berlanga ha explicat que el que volia era retratar una família vista des de fora.
Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil
Mariona Bessa Jové, L’ascens dels rebels
El Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil és per a Mariona Bessa Jové amb L’ascens dels rebels. És una història de ciència-ficció climàtica. Mariona Bessa és biòloga, amb vocació des de petita. De pares biòlegs, ja de nena escrivia contes i relats curts. El seu objectiu és conscienciar els joves, però dins d’una història que, al darrere, no té moralina, tan sols vol preservar el planeta terra.
Premi Internacional Joan B. Cendrós
Bona Gents
Òmnium Cultural ha atorgat el 38è Premi Internacional Joan B. Cendrós al projecte Bona Gents, per la seva voluntat de projectar la llengua i la cultura catalanes internacionalment a través de la música, des d'un projecte de mirada jove. Els membres del jurat destaquen que Bona Gents aconsegueix, a més, enfortir els llaços de la diàspora catalana amb el territori. “Des d’Òmnium considerem molt important reconèixer projectes com Bona Gents, no només per la gran tasca de maridar cultura i internacionalització que porten a terme sobre tot allò que representa ser català, sinó també perquè és símbol i emblema d’un país que s’estima, s’enorgulleix de si mateix i és capaç de mostrar al món el seu talent”, ha afirmat el president d’Òmnium, Xavier Antich. Es tracta, segons ha dit, “d’un projecte que ens internacionalitza, però també que mostra al món les capacitats i la vàlua dels joves del nostre país”.
Premi de comunicació Muriel Casals
Xavier Giró
Enguany el Premi de comunicació Muriel Casals ha estat pel periodista Xavier Giró, per la seva tasca de foment del periodisme crític i compromès durant trenta anys a les aules. Per al president d'Òmnium Català, és important reconèixer “la immensa aportació que ha fet Giró al món del periodisme i la comunicació del país des d’un lloc tan fonamental com és l’acadèmia i el món universitari”. “Giró ha treballat amb la llavor del talent i, durant més de 30 anys, ha impregnat de preguntes crítiques i repreguntes la vocació periodística de centenars de professionals que avui expliquen el què, el com i el perquè del nostre país”, ha afirmat, i ha afegit: “Sempre des d’un punt de vista crític, i reivindicant un periodisme de pau i de lluita”.