En els últims anys s'ha produït un canvi significatiu en la forma en què la cultura pop representa el col·lectiu LGBTIQ+. Cada cop hi ha més referents i s’ha normalitzat, en bona part, la diversitat sexual, però, tot i això, la presència de persones trans encara és poc freqüent i significativa. Si això passa avui en dia, no cal imaginar com era aquesta representació als anys noranta i dos mil. Els personatges trans eren gairebé inexistents i en la majoria d’ocasions estaven envoltats d’estereotips negatius i discriminatoris. Per això, avui, a Retrovisor Pop analitzem com es tractava el col·lectiu en les sèries de televisió més mítiques que tots hem vist!
@elnacionalcat 🎶🧐 Encara que en els últims anys s'ha produït un canvi significatiu en la forma en què la cultura pop representa el col·lectiu LGBTIQ+ i cada cop hi ha més referents, la presència de persones trans encara és poc freqüent i significativa. Si això passa avui en dia, no cal imaginar com era aquesta representació als anys noranta i dos mil. 🟣🔊 Al Retrovisor Pop d'aquesta setmana, l'@albadomingo_ i la @gambineando analitzen 3 exemples de transfòbia a les sèries que et sorprendran 🔗 Més informació al Revers d'ElNacional.cat! #elnacionalcat #retrovisorpop #culturapop #transfobia #lgtbiq #contingutencatalà #catala #catalunya ♬ sonido original - El Nacional.cat
La transfòbia és una forma de discriminació i prejudici envers les persones transgènere, transsexuals o de gènere no binari. Aquesta discriminació es pot manifestar de moltes maneres, com ara la negació de la identitat de gènere d'una persona, l'assetjament o la violència física i emocional.
La representació dels personatges transgènere o transexuals a les sèries de televisió sovint es limita a estereotips i caricatures, i solen ser objecte de violència i marginació. La manca de diversitat i complexitat en la representació d’aquests personatges perpetua la transfòbia i el pitjor és que acaba afectant, inevitablement, la percepció pública de les persones trans a la vida real.
En algunes sèries la transfòbia també pren forma de trames insensibles o inexactes sobre el procés de transició, la cirurgia de reassignació o la teràpia. És el cas d’El Cor de la Ciutat i el personatge de l’Iris, la filla del Santiago. Quan la noia decideix iniciar el trànsit, el pare renega totalment de la seva filla, fins al punt que explica a tothom que ha mort. Durant la sèrie, quan altres personatges recriminen aquest comportament a en Santiago, ell ens regala frases com “és ell qui ha decidit tallar-se tot sol la cueta” i reparteix transfòbia a tort i a dret, com si el que viu l’Iris fos un capritx. Unes representacions que perpetuen la idea errònia que la identitat de gènere és una elecció i no pas un aspecte fonamental de la identitat d'una persona. Tanmateix, el Cor de la Ciutat també va posar sobre la taula, a través de l’Iris i les seves amigues del col·lectiu, qüestions i discursos que fins aleshores no s’havien sentit en pantalla. Aquests personatges són, en definitiva, la il·lustració de la lluita LGTBIQ+ en una època complicada.
Una altra sèrie mítica on hi havia un personatge trans és Aquí no hay quien viva. Es tracta de la Raquel, la germana de la Mamen. Al llarg dels capítols són molts els moments en què la resta de personatges fan comentaris trànsfobs cap a ella, inclús l'anomenen Raúl i la tracten en masculí. Una mostra d’aquesta discriminació és que quan la Raquel comença la seva relació sentimental amb l’Emilio tot el grup d’amics del porter posen en dubte la seva "virilitat" i fan mofa d’ell per compartir la seva vida amb una dona trans.
En aquesta mateixa línia, a Friends també trobem un cas greu de transfòbia amb el personatge que durant tota la sèrie anomenen “el pare d'en Chandler”. Ella sempre va sentir que era una dona, però no va ser fins després de tenir el seu fill que va decidir iniciar el trànsit. És per aquest motiu que la sèrie mostra com en Chandler l’exclou de la seva vida.
Friends la presenta com un personatge excèntric i la seva identitat de gènere sol ser motiu de comentaris cruels, molts cops per part del seu propi fill. Per si no n'hi hagués prou, l’interès de la resta dels personatges cap a ella s'enfoca exclusivament en com són els seus genitals. De fet, vist amb els ulls d’ara, la situació és tan intolerable que l’actriu que la va interpretar ara fa vint anys, Kathleen Turner, ha assegurat fa poc que no ho tornaria a fer per dos motius. En primer lloc, per la duresa del guió i, en segon lloc, perquè hauria de ser interpretat per alguna persona trans.
🟠 5 mares de sèries 'millennials' que ho farien tot per tu
Ja ho veus: potser els teus referents no són tan bonics com els recordaves. De tota aquesta toxicitat neix Retrovisor pop, la secció audiovisual fast-food d'ElNacional.cat que revisa la cultura pop que hem consumit els millennials als anys 90' i 00's. Aquí trobaràs tots els vídeos.