Una opció per combinar l'oci amb la cultura és prendre el Tren del Ciment a La Pobla de Lillet i anar fins al Museu del Ciment de l'antiga fàbrica Asland, a Castellar de n'Hug. Es tracta d'una excursió òptima per anar amb nens i per passar una bona estona aprenent-ne molt sobre el patrimoni industrial català. El preu de l'entrada, que incorpora el viatge en tren, la visita al museu del Ciment i la visita als Jardins Artigas, costa 13,40 € per als adults, 12,60 per als joves d'entre 14 i 25 anys i 13,40 € per a la gent més gran. Els bitllets es poden reservar per internet.
Recorregut petit, però intens
El viatge s'inicia a l'estació de la Pobla de Lillet, on es pot començar a penetrar en el món dels ferrocarrils industrials i miners de la zona mitjançant una exposició. Allà s'agafa el tren turístic de color verd, descobert, amb 4 vagons, que fa un curt recorregut de 3,5 km. El tren efectua la primera parada al centre de La Pobla, un nucli amb un gran patrimoni cultural.
El Gaudí més rural
La següent parada del tren s'efectua als Jardins de Ca l'Artigas, un espai fantàstic on l'aigua i la vegetació natural es combinen amb un atrevit disseny urbanístic. I és que l'autor d'aquesta obra va ser el mateix Antoni Gaudí, qui va anar a la zona per construir el Xalet de Catllaràs, l'allotjament per als enginyers de les mines de carbó de la regió (i que havien d'alimentar la fàbrica de ciment). Gaudí va allotjar-se a casa de la família Artigas, i com que va quedar molt satisfet amb l'acollida, va dissenyar-los els jardins, on hi va deixar l'empremta de la seva genialitat.
Modernisme industrial
La fàbrica de ciment Asland va ser una gran estructura industrial que va estar en funcionament del 1904 fins al 1975. Va ser construïda al Clot del Moro amb estil modernista, amb una estructura de ferro i volta catalana, amb un atrevit disseny de Rafael Guastavino. Es va adaptar als desnivells del terreny, amb la intenció d'aprofitar la gravetat en la producció de ciment. Tenia un gran nombre d'edificacions annexes: des d'una caserna de la Guàrdia Civil, per controlar els treballadors, fins a vivendes per als quadres estrangers de l'empresa o una escola per als fills dels empleats. La fàbrica ha estat declarada Bé Cultural d'Interés Nacional. Actualment és l'anomenat Museu del Ciment Asland i forma part del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
Tren imprescindible
Aquesta instal·lació va situar-se en aquest punt perquè tenia un fàcil accés tant a la roca calcària com al carbó que era necessari en grans quantitats per mantenir la fàbrica de ciment. El carbó era traslladat en telefèric de les mines de Catllaràs a la Pobla de Lillet, i d'aquí a la fàbrica en tren. Asland va haver de construir un ferrocarril per poder treure el ciment de la fàbrica, doncs el Clot del Moro estava aïllat de tot. El "carrilet" no només garantia el transport de ciment, sinó també el de viatgers i això va permetre donar un impuls a una zona fins aleshores molt aïllada.
L'any Güell
Enguany es commemora el centenari de la mort d'Eusebi Güell Bacigalupi, el creador de la fàbrica del Clot del Moro. Era el comte de Güell, fill del polèmic empresari i negrer Joan Güell, i gendre del també negrer marquès de Comillas. Amb ocasió d'aquest aniversari, s'ha volgut commemorar el seu paper de mecenes de moltes iniciatives culturals catalanes, i especialment, el suport que va oferir a Antoni Gaudí (de fet, és el responsable de la construcció del Palau Güell i del Parc Güell). El Palau Güell, justament, ha organitzat una gran exposició, que encara es pot veure, que vol posar de relleu la importància del personatge.