Una pel·lícula dirigida per un català, el badaloní Salvador Simó, és una de les pel·lícules de l'Estat preseleccionades per als premis Oscar, segons s'ha sabut avui. Es tracta de Buñuel en el laberinto de las tortugas. Les altres dues obres triades seran Dolor y gloria (Pedro Almodóvar), i Mientas dure la guerra (Alejandro Amenábar).
Buñuel en el laberinto de las tortugas és la història que s'amaga darrere del rodatge del film Las Hurdes, tierra sin pan (1933), el celebrat documental de Buñuel rodat a Extremadura. La cinta narra el conflicte que vivia el també director de Le Chien andalou, en col·laboració amb Salvador Dalí, o La edad de oro, en un moment d'inflexió de la seva carrera.
Una de les tres cintes participarà a la 92a edició dels Premis Oscar en la categoria de Millor pel·lícula de parla no anglesa. La cinta finalment seleccionada per optar als Oscar, la gala dels quals se celebrarà el proper 9 de febrer, es coneixerà el proper 5 de setembre.
Jesús Vidal, reconegut amb el Goya a Millor Actor Revelació en l'última edició per Campeones, i Greta Fernández, protagonista d'Elisa i Marcela, han anunciat aquestes candidatures acompanyats per la notària Eva Sanz del Real.
La preselecció s'ha produït entre un total de 36 llargmetratges, que s'han pogut veure o es veuran entre l'1 d'octubre de 2018 i el 30 de setembre de 2019.
Pedro Almodóvar ha competit dues vegades per l'Oscar a Millor pel·lícula de parla no anglesa amb Mujeres al borde de un ataque de nervios i Todo sobre mi madre, que es va endur el guardó el 2000. El cineasta també va guanyar l'Oscar a Millor guió original per Hable con ella el 2003. El seu últim film, protagonitzat per Antonio Banderas, ofereix un retrat semiautobiogràfic del director Salvador Maíllo, la seva infància, les seves pors i el buit existencial. Banderas va rebre el premi a millor actor per aquesta pel·lícula al Festival de Cannes.
Mientras dure la guerra, un film que encara no s'ha estrenat i que protagonitzen Karra Ejalde i Eduard Fernández, se centra en els esdeveniments de l'estiu de 1936, moment en què el cèlebre escriptor Miguel de Unamuno decideix donar suport públic a l'aixecament militar que promet posar ordre a la convulsa Espanya.
La deriva tenyida de sang del conflicte i l'encausament d'alguns dels seus companys de la universitat provoquen que Unamuno comenci a qüestionar-se la seva posició inicial i sospesi els seus principis. Amenábar només ha competit als Oscars en una ocasió, el 2004, quan es va endur l'estatueta a millor film de parla no anglesa per Mar adentro, després d'arrasar als Goya amb 14 guardons, un rècord que encara manté.
L'any passat, els tres llargmetratges inclosos en aquesta preselecció van ser Handia (Jon Garaño i Aitor Arregui), Tots ho saben (Asghar Farhadi) i Campions (Javier Fesser), i aquesta última va ser l'elegida finalment per als Oscars. No obstant això, la pel·lícula de Fesser no va aconseguir colar-se entre les favorites de l'Acadèmia de Hollywood.
Fins ara, només quatre pel·lícules espanyoles s'han alçat amb el guardó en la categoria de Millor Pel·lícula de parla no anglesa: Tornar a començar, de José Luis Garci; Belle Époque, de Fernando Trueba; Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar i Mar adentro, d'Alejandro Amenábar.