Mentre Jordi Wild, un youtuber manresà, recomana no fer vídeos en català a milions de seguidors, Òmnium Cultural fa la feina que hauria de fer el govern del nostre país. Per fi!, una campanya ben feta i com cal que promociona l’ús del català i fa venir ganes de parlar la llengua catalana sense manies ni complexos. “Compartir la llengua és la millor manera de defensar-la” és la frase que acompanya el lema principal i no puc estar-hi més d’acord, així que enhorabona, Òmnium Cultural!
Des de l’entitat busquen activistes pel català i és per això que fan aquesta crida. Asseguren que el futur del català es juga en els infants, joves i nous parlants i en busquen la seva complicitat a través de les xarxes socials. A més, la campanya compta amb una Guia de l’activista pel català en què podem trobar diferents recursos i idees per compartir el català en el nostre dia a dia. Què més volem? És que trobo que se’n parla poc, de la feina que fan. I no només de la feina que fan, sinó de la importància i la necessitat de tota aquesta tasca divulgativa del català i també de la reivindicació dels drets que tenim com a catalans i com a catalanoparlants.
Uns altres que fan molta feina pel català són Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, un exemple a seguir de feina ben feta i de programació actualitzada i coherent. Plataforma per la Llengua defensa el català a través de campanyes en diferents àmbits: escolar, universitari, laboral, etc. Amb lemes com “Volem viure plenament en català!”, també denuncia i fa d’altaveu de situacions injustes i discriminatòries des d’un punt de vista lingüístic. L’ONG del català organitza jornades de conferències i col·loquis sobre el català, publica estudis anuals del català, organitza salons de gaming en català, promou concursos a TikTok amb recompenses econòmiques per als més joves i moltes altres accions per a la llengua.
Els catalans a vegades som tan crítics que no ens va res bé, i amb tot això de la llengua… o fem pinya o no ens en sortirem
I al final, si ens en sortim, serà perquè tota aquesta gent no haurà deixat de promoure la llengua i perquè nosaltres tampoc no haurem defallit. Perquè no haurem deixat d'inventar-nos concursos i sortejos en català, perquè haurem creat contingut de qualitat a la xarxa i perquè haurem trobat la manera de revertir la situació d’emergència lingüística del nostre país. Els catalans som gent crítica. I això està molt bé! Alerta, però, perquè a vegades som tan crítics que no ens va res bé. I amb tot això de la llengua… o fem pinya o no ens en sortirem. Així que siguem agraïts, siguem participatius i siguem positius: donem suport a totes les campanyes i a totes les entitats. perquè com diria Gerard Piqué a peu de foto, el català, de moment “es queda”.