Fa uns dies el periodista Pedro Simón, a El Mundo, es feia ressò que una família resident a Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, necessitava 140.000 euros per operar a Houston la seva filla d'onze anys, que patiria tricotiodistròfia, una malaltia degenerativa que provoca un envelliment accelerat. La notícia afegia que el pare patia un càncer, que no es tractava per no perdre el temps que havia de dedicar a la seva filla. Però ara se sospita que tot podria ser una estafa i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació

153.000 euros en dies

Després de la publicació de l'article a El Mundo, va haver-hi diferents mitjans de comunicació que van difondre la crida, entre ells Segre, La Sexta i Telecinco. El pare va donar diversos detalls sobre el cas per commoure la gent: el procés de deteriorament de la nena, el nom del metge de la NASA que liderava l'equip que l'operaria, el patiment de la nena en una operació en què li trepanaven el clatell... Fins i tot explicava que havia anat a Afganistan amb la nena i que havien buscat un especialista en la malaltia entre les bombes i que l'havia acabat atenent en una cova. Diversos famosos, com Belén Esteban o el cantant Alejandro Sanz, van difondre la sol·licitud a través de les xarxes, i en pocs dies els pares van recaptar 153.000 euros. Els diners van destinats a una organització, registrada pels pares a les Balears, on vivien abans: la Asociación Nadia Nerea para la Tricotiodistrofia y las Enfermedades Raras de Baleares.

Una de les campanyes de recaptació de fons.

Aixecar la llebre

Ben aviat la pàgina www.malaprensa.com va denunciar que hi havia múltiples contradiccions en el testimoni del pare. Fins i tot, afirmava haver-se entrevistat amb el vicepresident dels Estats Units Al Gore, quan per dates això no hagués estat possible. Aquesta pàgina es limitava a afirmar que hi havia moltes contradiccions i que si bé era possible que la malaltia fos certa i que els pares usessin aquesta estratègia per recollir fons per a la nena, els periodistes no havien fet correctament la seva feina. La pàgina www.hipertextual.com va anar més lluny i va denunciar el cas com un "cuento chino". Afirmen que molts detalls del diagnòstic eren exagerats, si no completament falsos. Afegien que el metge que en teoria havia d'atendre-la no existia, que el suposat tractament que s'havia d'aplicar a la nena no era versemblant... Aquest mitjà va comparar les informacions que ara aportava la família amb les que havia ofert en campanyes dels anys anteriors i va detectar moltes contradiccions. L'article es tancava explicant que el suposat tractament és una estafa, perquè científicament, per ara, no és viable. També El País va investigar el cas i va denunciar que la família fa temps que organitzava campanyes amb arguments dubtosos. I va detectar noves mentides en les declaracions del pare.

Devolució?

Davant l'allau d'informacions, el pare de la nena, Fernando Blanco Botana, s'ha reafirmat en les seves declaracions, però ha assegurat que tornaria els diners a tots aquells que ho sol·licitessin i demostressin les seves donacions. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra han anunciat que han obert una investigació sobre el cas. Es creu que podrien haver recaptat fins a un milió i mig d'euros, al llarg dels darrers nou anys.

Els mitjans

El cas ha obligat a replantejar el paper dels periodistes en les campanyes de solidaritat. Pedro Simón, que ja havia estat autor de reportatges polèmics, ha hagut de demanar disculpes: "Demano perdó als lectors d'El Mundo i als companys per un error impropi d’algú que fa vint-i-cinc anys que exerceix la professió". Jordi Évole, Ana Pastor i Mamen Mendizábal s'han disculpat per haver acceptat les dades dels pares sense haver-les verificat. I La Sexta ha anunciat que entrevistaria El pare per demanar-li explicacions. Però és realment excepcional que als programes solidaris es qüestioni a qui sol·licita ajuda.