Els historiadors de l'art Carles Mancho (UB) i Cristina Tarradellas (UdL) han trobat a França els murals romànics de Sant Cristòfol d'Anyós, arrencats fa gairebé un segle. Segons ha recollit El Punt Avui, n'han localitzat un fragment en una col·lecció particular francesa i l'han presentat a les jornades internacionals que han tingut lloc a la Universitat de Barcelona, dedicades als 900 anys de la consagració de les esglésies de Taüll. Ambdós formen part del grup de recerca Ars Picta, que ha organitzat el congrés.

El fragment de les pintures murals de l'església andorrana només es coneixia per una fotografia en blanc i negre de quan fou arrencat, l'any 1932 —no hi ha cap imatge in situ—. Un cop arrencat, fou traslladat a Barcelona per ser restaurat i traspassat a tela, a la Casa Amatller. Després va viatjar a Madrid, de la mà de l'antiquari Apolinar Sánchez Villalba, que el va col·locar al mercat dels Estats Units. Però més tard tornaria a Europa, concretament a França, on va anar canviat d'ubicació i de mans durant gairebé un segle. És per això, en part, que la seva conservació no és gaire bona.

Ars Picta

Sant Cristòfol d'Anyós i una troballa recent

Mancho i Tarradellas van començar a seguir el periple del fragment de mural romànic de Sant Cristòfol d'Anyós l'any 2020, amb l'única pista que tenia origen català. Però no va ser fins dijous passat quan van poder veure la pintura per primera vegada, tot i que amb una condició: els propietaris no volen que es faci pública la seva identitat. De la mateixa manera, tampoc no tenen intenció de vendre el fragment. La resta de detalls els coneixerem pròximament, ja que els historiadors publicaran un ampli estudi sobre la troballa a la revista SVMMA de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la UB.

Sant Cristòfol d'Anyós és una petita església romànica de la parròquia andorrana de la Massana. Les seves pintures morals, atribuïdes al mestre de Santa Coloma i datades al segle XII, representaven la Mare de Déu amb els apòstols sant Pere i sant Pau. Cal recordar que l'art romànic de les esglésies del Pirineu té una trajectòria important d'arrencada de les parets, fora per ser traslladat a museus per a la seva conservació i exhibició o per vendre'l a col·leccions privades d'arreu del món. Al juliol, integrants del grup de recerca Ars Picta ja van trobar a Suïssa sis pintures romàniques perdudes fa més de cinquanta anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!