Tot preparat perquè comenci la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de 2017. Entre el 16 i el 23 d'agost, el municipi de Prada (Conflent) esdevindrà un dels punts neuràlgics de la política catalana. Tot i que aquest any el començament de l'activitat parlamentària coincidirà amb l'esdeveniment, una important representació de polítics i membres de la societat civil independentista participaran en les jornades.

Els actes d'enguany estaran centrats en el procés independentista, amb la vista posada en la cita del referèndum de l'1 d'octubre. L'UCE pretendrà recollir el llegat autonòmic de Catalunya i estudiar les seves possibilitats de futur com a Estat independent. Per això, tenen prevista una important representació de l’independentisme polític, que participarà en taules rodones sobre qüestions molt diverses: des del 125è aniversari de les Bases de Manresa, passant pel sistema de salut català, fins a l'estreta relació entre política i justícia. Això sí, tot amb el mateix rerefons: el referèndum i les incògnites sobre el futur Estat català.

Participació del Govern

La plana major de la política catalana tornarà a visitar Prada en l'edició d'enguany. El primer en aparèixer per la capital del Conflent serà el conseller de Presidència, Jordi Turull, que s'encarregarà d'inaugurar la trobada de 2017. En un principi, l'UCE va convidar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, però aquest finalment no ha pogut assistir.

A part de Turull, també es farà veure per Prada el conseller de Cultura, Lluís Puig, que participarà en un homenatge del poeta valencià Joan Fuster, un acte en què també hi participarà la seva homòloga balear, Fanny Tur. Per la seva banda, també farà acte de presència la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que serà l'encarregada de tancar l'edició d'aquest any.

Tot i que el referèndum serà omnipresent, l'UCE també tractarà escenaris de futur, com la constitució de l'Estat català. En aquest sentit, el conseller de Salut, Toni Comín, participarà en un debat sobre el sistema nacional de salut en una Catalunya independent.

L'independentisme, molt present

A banda de consellers, també participaran en les activitats parlamentaris de les formacions polítiques independentistes. És el cas dels diputats de Junts pel Sí Montserrat Candini, Ferran Civit, Antoni Castellà i la cupaire Mireia Boya, que debatran sobre la transició de Catalunya de comunitat autònoma cap a una realitat nacional. Els diputats d'ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà, Teresà Jordà i Ester Capella, per la seva banda, participaran juntament amb el president del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, en un acte específic sobre el referèndum.

L'agenda a Prada també recull el paper transcendental que han tingut les organitzacions civils en el procés i en la preparació de l'1-O. De la mateixa manera que Elena, també acudiran els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Premi a Lluís Llach

Si hi ha un diputat independentista amb un protagonisme especial, aquest serà Lluís Llach. El polític i cantautor català rebrà el Premi Canigó, la distinció que la Universitat Catalana d'Estiu atorga a una personalitat per la seva trajectòria política, cultural o científica.

Llach rebrà el guardó en un acte en què es recordarà els polítics Josep Puig i Cadafalch i Enric Prat de la Riba, representants del catalanisme del segle XX. En el lliurament del premi també hi participarà el conseller Comín.

465 hores d'activitats

L'edició de 2017 compta amb 465 hores d'activitats acadèmiques que comptaran amb la participació de més de 250 professors. El pressupost total s'ha situat en els 355.000 euros, una xifra que permet realitzar actes i trobades per a entre 400 i 500 alumnes. Com són els estudiants? Hi ha dos perfils d'alumnat en les jornades: d'una banda, un més veterà que acudeix a les jornades quasi per tradició; i un perfil jove i universitari, que ve empès pel programa d'activitats i per la convalidació de crèdits. 

En tot cas, els responsables de l'UCE encara no han avançat xifres de participació però asseguren que "s'ha fet ple".

Calendari

  • 17 d'agost, a les 12 del migdia: Inauguració. Amb Jordi Turull (conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya), Joandomènec Ros (president de la Fundació UCE), Joan Castex (batlle de Prada) i Jordi Casassas (president de l'UCE)
  • 17 d'agost, a les 6 de la tarda: Premi Canigó a Lluís Llach. Amb Elena Gual (Escola Arrels) i Jordi Casassas (president de l'UCE). Clourà l'acte Antoni Comín (conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya)
  • 18 d'agost, a les 4 de la tarda: Horitzó referèndum. Amb Teresa Jordà (diputada d’ERC al Congrés) i Isaac Peraire (vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització d’ERC)
  • 20 d'agost, a les 4 de la tarda: La societat civil es mobilitza. Amb Joan Ignasi Elena (excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum)
  • 20 d'agost, a les 5 de la tarda: Política i societat civil en el camí cap a la llibertat. Amb Jordi Cuixart (president d'Òmnium Cultural), Jordi Sànchez (president de l'Assemblea Nacional Catalana) i Irene Rigau (diputada al Parlament de Catalunya) 
  • 21 d'agost, a les 12 del migdia: Justícia i política: la crisi de la separació de poders. Amb Joan Vintró (catedràtic de dret constitucional a la Universitat de Barcelona), Josep Costa (Universitat Pompeu Fabra), Francesc Homs (PDeCAT) i, com a moderadora, Eva Pons (UB)
  • 21 d'agost, a les 4 de la tarda: Aspectes jurídics de dret a decidir. Amb Ester Capella (diputada d’ERC al Congrés)
  • 21 d'agost, a les 5 de la tarda: De comunitat autònoma a Estat. Amb Montserrat Candini (PDeCAT), Ferran Civit (ERC), Mireia Boya (CUP) i Antoni Castellà (Demòcrates) 
  • 22 d'agost, a les 12 del migdia: 125 anys de les Bases de Manresa. Repercussió als Països Catalans. Amb Valentí Junyent (alcalde de Manresa), Sebastià Serra (Universitat de les Illes Balears), Josep Miquel Santacreu (Universitat d'Alacant), Jordi Rodó (comissari de la commemoració dels 125 anys de les Bases de Manresa) i Jordi Casassas (president de l'UCE, Universitat de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans)
  • 22 d'agost, a les 4 de la tarda: Independència i fraternitat. Amb Joan Tardà (diputat d’ERC al Congrés)
  • 22 d'agost, a les 5 de la tarda: El llegat de Joan Fuster als 25 anys de la mort. Amb Lluís Puig (conseller de Cultura, GdC), Fanny Tur (consellera de Cultura, GIB) i com a presentador, Xavier Serra (Societat Catalana de Filosofia del País Valencià)
  • 23 d'agost, a les 12 del migdia: Cloenda. Amb Meritxell Borràs (consellera de Governació, administracions públiques i habitatge, GdC), Miquel Nicolau (president de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat d'Andorra), Joandomènec Ros (president de la Fundació UCE) i Jordi Casassas (president de l'UCE)