El músic noruec Pal Moddi Knuttsen actuarà el divendres 10 al Sidecar de la Plaça Reial, en un concert que obrirà portes a les 21h i anirà precedit per una actuació de Pigmy. En aquesta actuació Moddi presentarà Unsongs, el seu quart disc, amb el que difon pel món 12 cançons que, per un motiu o altre, han estat prohibides a 12 països. En algun cas els governs han prohibit la seva emissió a la ràdio pública; en d'altres han anat més lluny i han pres mesures contra els artistes, com les Pussy Riot, les feministes russes que van ser empresonades per una acció punk a una catedral de Moscú. En aquest projecte Moddi ha comptat amb la col·laboració del fotògraf Jørgen Nordby, que ha documentat la història d'aquestes cançons prohibides. Moddi adapta les cançons de diferents països a una versió més comercial i amb un to molt més anglosaxó, obrint-les a un públic ampli. I ha aconseguit que moltes d'aquestes cançons, abans silenciades, obtinguessin un gran ressò.
La censura de la democràcia
Sobta l'aplicació de mesures de censura a països teòricament democràtics. Però no falten les accions contra els cantants a països occidentals. A la Gran Bretanya, durant la Guerra del Golf, la BBC va prohibir l'emissió de certes cançons, com "Army dreamers", de Kate Bush, perquè atacava els valors militars. Moddi canta aquesta cançó a Unsongs; i també "A matter of habit", una cançó sobre la brutalització dels soldats que actuen als territoris palestins ocupats, que el govern israelià va prohibir d'emetre per la ràdio.
Judicis, presons, execucions...
Hi ha persecucions més greus que la prohibició d'emissió a la ràdio. El libanès Marcel Khalife va ser perseguit per la cançó "Oh my father. I'm Joseph", amb textos del poeta nacional palestí Mahmoud Darwish. Khalife va ser acusat perquè essent cristià emprava melodies musulmanes per cantar-la. Se'l va acusar de blasfèmia, tot i que al final va ser alliberat. Viet Kang, un cantant vietnamita va acabar a la presó per una de les seves cançons, "On és el meu Vietnam?". La cançó criticava la inacció del govern vietnamita davant la contaminació generada al seu territori per les companyies petrolieres xineses, però Kang va ser acusat de complotar contra el socialisme. Moddi també versiona la "Plegaria a un labrador" de Víctor Jara, el cantant xilè assassinat pels colpistes el 1973. Abans de matar-lo, en les tortures, li van trencar els dits que li havien servit per tocar la guitarra i interpretar les seves cançons. El seu cadàver presentava múltiples ferides per les tortures i 44 impactes de bala. Aquest divendres Moddi també cantarà una cançó de Lounès Matoub, el músic algerià de la Kabília assassinat pels integristes o pels militars el 1998. Serà "Carta oberta", un tema molt polèmic: és una versió en to de paròdia de l'himne nacional d'Algèria.
Les cançons
1. June Fourth 1989: From The Shattered Pieces Of A Stone It Begins | Liu Xiaobo, Xina (1993)
2. A Matter of Habit | Izhar Ashdot, Israel (2012)
3. Punk Prayer | Pussy Riot, Rússia (2012)
4. Open Letter | Luonès Matoub, Algèria (1995)
5. Army Dreamers | Kate Bush, Regne Unit (1980)
6. Our Worker | Víctor Jara, Xile (1971)
7. Parrot, Goat and Rooster | Los Tucanes de Tijuana, Mèxic (1995)
8. The Shaman and the Thief | Tradicional, Sápmi (1830)
9. Eli Geva | Birgitte Grimstad, Noruega (1982)
10. Strange Fruit | Billie Holiday, Estats Units (1939)
11. Where Is My Vietnam? | Viet Khang, Vietnam (2012)
12. Oh My Father, I Am Joseph | Mahmoud Darwish, Líban (1999)