El Comitè d'Empresa d'El Periódico de Catalunya ha convocat als 380 treballadors de les empreses que editen, gestionen, comercialitzen i distribueixen el diari a seguir una vaga de vuit dies, de divendres 23 de març fins divendres 6 d'abril. És la reacció a la posició de l’empresa en les negociacions sobre l’ERO que suposa l’acomiadament de 177 treballadors de la redacció i dels departaments de publicitat, administració, sistemes i logística.
El comitè ha convocat tota la plantilla a una assemblea general aquest dimecres 21 “per analitzar l'evolució de la negociació i per preparar la vaga contra la major agressió soferta per la plantilla en els 40 anys d'història del diari”, segons la nota de la representació laboral.
Els gestors de Zeta “no ha presentat ni una sola mesura per pal·liar els efectes de l'ERO, tal com l'obliga l'Estatut dels Treballadors”, afegeix la nota. La mediació d’un inspector de treball de la Generalitat, aquesta setmana, no ha servit, de moment, de res.
Reestructuració i ajustament
Segons la proposta d’ERO del Grup Zeta, la redacció patiria 85 baixes, 55 les àrees d'administració i informàtica, 19 l'àrea comercial i 18 la de distribució i subscripcions.
La proposta concreta l'objectiu de reduir en un 46% la massa salarial de les empreses darrera d’El Periódico per “possibilitar la reestructuració i l'ajustament de la dimensió de la plantilla … adequant-les a les necessitats i possibilitats de negoci”, segons va comunicar l'empresa a la representació laboral.
Les causes dels acomiadaments al·legades són les habituals: econòmiques, productives i organitzatives.
El conflicte fa mesos que acompanya la reestructuració de Grupo Zeta. A l’abril del 2017, les retallades proposades i el bloqueig de la negociació van causar una vaga als dos diaris barcelonins del grup, Sport i El Periódico. L'esportiu va sortir al carrer perquè no van seguir la vaga els caps de redacció, tres documentalistes i dues administratives. El generalista no va sortir en tres dies, amb alguns episodis molt tensos.
Sport i Interviú
Al desembre del 2017 es va resoldre el conflicte a Sport, on l'empresa va pactar reduir la massa salarial un 35%, cosa que va suposar 29 acomiadaments, el 42% de la plantilla.
El 8 de gener d’aquest any, Zeta va tancar les revistes Interviú i Tiempo, inclosa la seva versió digital, per “impossibilitat” de sostenir “les importants pèrdues”, degudes al “descens intens i creixent de la difusió i dels ingressos de publicitat”. Les pèrdues d'Ediciones Zeta [l’editora de les revistes], s’havien enfilat a set milions d'euros els últims cinc anys i la seva difusió havia caigut un 80% al llarg de l'última dècada, segons Zeta. El tancament ha deixat 50 treballadors al carrer. Interviú era als quioscos des de feia més de 42 anys. Tiempo, més de 35.
Ara és el torn d’El Periódico de Catalunya, el carro gros del grup, i la resta de diaris regionals.