La polèmica que envolta l’actriu espanyola Karla Sofía Gascón, nominada a l’Oscar a millor actriu per la pel·lícula Emilia Pérez, ha provocat un dany reputacional molt greu a la carrera de la madrilenya i ha posat en risc la seva candidatura als premis de l’Acadèmia. Karla Sofía Gascón va viure un abans i un després en la seva vida personal i professional quan el dijous 30 de gener la periodista canadenca freelance Sarah Hagi va publicar un post amb captures de pantalla dels missatges que va trobar en el compte de Twitter (ara X) de Gascón, publicats en el passat, amb continguts racistes, catalanòfobs i islamòfobs. Durant aquesta darrera setmana, no ha passat un dia en el qual l’actriu, que va ser primera nominada obertament transsexual en la història dels Premis Oscar, no hagi estat notícia per les conseqüències d’aquestes revelacions. Ara, la periodista ha explicat en una entrevista a la publicació Variety, un setmanari nord-americà dedicat al cinema i la cultura popular, per què va investigar el passat digital de la madrilenya i va publicar en el seu perfil d’X el fil amb els missatges que van obrir la capsa de Pandora.

"És una bogeria que Karla Sofía encara tingui aquests tuits publicats. Sincerament, mai no havia vist tuits tan racistes d'algú que fa campanya activament per guanyar un premi de l'Acadèmia. Hi ha més d'una dotzena…", o "tot això ve de l'estrella d'una pel·lícula que fa campanya a propòsit dels seus valors progressistes, és realment per riure", escrivia Sarah Hagi en la seva publicació.

Gascón va sortir ràpidament a contrarestar aquesta publicació i l'allau de crítiques i reaccions que la van succeir. L’actriu va emetre un comunicat demanant disculpes, ha negat ser racista o islamòfoba, ha assegurat que els tuits estan trets fora de context i també s’ha defensat afirmant que hi ha una campanya bestial” contra ella i la pel·lícula Emilia Pérez per evitar que guanyi l’Oscar. L’actriu veu una mà negra, o fins i tot diverses. D’una banda, va acusar l’equip de relacions públiques de Fernanda Torres, una altra candidata a l’Oscar, de sabotejar la seva campanya amb “joc brut”. I fins i tot, va acusar de manera vetllada a Elon Musk, propietari d’X, d’haver intervingut en la controvèrsia atribuint la polèmica a “una campanya d’odi i desinformació” en contra seva.

Sara Hagi, però, ha negat qualsevol implicació en cap campanya i rebutja les acusacions contra ella d'haver sigut contractada pels responsables dels estudis d’altres pel·lícules nominades per desacreditar la candidata espanyola. “No soc una planta d’un estudi. Només soc una persona, és molt graciosa aquesta teoria de què algun estudi m’escollís a mi per fer això, algú que ni tan sols té TikTok. Ha estat tot una pura coincidència”, ha assegurat la periodista, que ha revelat perquè va començar a investigar la petjada digital de Gascón. “Vaig veure una publicació en què utilitzava el terme 'islamista', cosa que em va cridar l'atenció. No ha estat una conspiració, faig això amb moltes persones famoses. Simplement, vaig buscar una paraula i el que vaig trobar va ser impactant", assegura la canadenca.

Hagi sosté que només va fer de periodista, i és una pràctica habitual investigar les publicacions que han fet els personatges famosos. “Podria haver mirat i no haver trobat res, era només un pressentiment. A més, no significava necessàriament que algú que digués alguna cosa així tingués tants tuits racistes com té ella o tants tuits antimusulmans com té ella. Però quan tens una experiència com la meva, saps quins són els senyals d'alerta, i per a mi això va ser un senyal d'alerta molt clar”, ha afegit. Un senyal que descriu com a “xiulet per a gossos”, i el que va descobrir era molt pitjor del que esperava.

Un recerca molt fàcil

La periodista explica que va ser relativament fàcil trobar els tuits, perquè seguien publicats. “Vaig buscar termes com 'islam', 'musulmans' en espanyol, 'hijab' i qualsevol cosa que pogués generar resultats rellevants. I quan vaig escriure aquestes paraules, els seus tuits gairebé no van tenir interacció, potser un parell de centenars de visites en total i un o dos 'm'agrada' com a màxim. Ella havia piulat aquestes coses i havien existit en línia, sense oposició, des de 2016 fins al 2023. No va haver-hi resistència ni visibilitat. Així era com ella piulava amb naturalitat. No es tractava d'una immersió profunda ni d'un esforç orquestrat: tot hi era, simplement, allà”. Hagi reconeix que també va treure a la llum els tuits de Gascón per donar visibilitat a aquestes actituds reprovables.

No sorprèn que la periodista hagi buscat aquests termes específicament. Hagi és una periodista freelance que col·labora amb mitjans com Vulture i que també ha treballat per The Guardian i és copresentadora del pòdcast Scamfluencers. S’identifica com a “dona musulmana negra” i entre la seva feina està la d’investigar i exposar comentaris considerats racistes o islamòfobs de figures públiques. La periodista busca sistemàticament en les xarxes a les celebritats, utilitzant les paraules clau per trobar el contingut potencialment ofensiu.

Un error incomprensible del seu equip

El que ha sorprès Hagi és que, tractant-se d’una nominació “històrica”, en ser la primera dona trans en optar a un Oscar, ningú “del seu equip, de Netflix o els responsables de la seva campanya haguessin revisat els seus tuits, però seguien publicats". Un fet insòlit per la periodista, que considera que "quan algú representa una pel·lícula basada en els anomenats valors progressistes, té un historial de tuits racistes i intolerants, s'exposa la hipocresia que hi ha darrere de tot això. No es tracta d'una representació significativa, només és màrqueting. I aquest màrqueting s'ensorra quan la persona que està al centre de tot això és una racista intolerant”.

Hagi no accepta la manera com l’actriu espanyola ha demanat perdó per aquestes opinions, i assegura que "la seva disculpa no ha estat una disculpa. No es va dirigir al grup marginat a què apuntava. No va reconèixer el mal que va causar. I deixeu-me ser clara: crec en el perdó. No crec que les persones siguin irredimibles. Crec que poden assumir la responsabilitat i fer bé les coses. Però la seva reacció immediata no va ser fer-ho. No va ser humilitat”. Fins i tot, critica que Gascón utilitzés la frase “la llum conquereix l’obscuritat” perquè “potser no cal utilitzar aquestes paraules quan responen a tuits racistes”. La periodista no té cap dubte que la nominació de Gascón hauria de ser retirada dels Oscar. "Per descomptat que sí", afirma. "Promouràs una pel·lícula definida com a 'important' i 'històrica' ​​i després faràs que l'estrella de la mateixa digui les coses més vils i racistes? Això no és una polèmica; és racisme descarat". I ni tan sols es molestaria en dir-li res si algun dia es trobés amb l'actriu cara a cara. "És només una altra racista més".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!