Vandana Shiva (Dehradun, Índia, 1952) és tot un emblema del moviment antiglobalització, perquè en ella conflueixen moltes preocupacions d'aquest moviment: la justícia social, l'ecologia, el paper de la dona... Shiva és física i és autora de nombrosos llibres. Ara arriba en castellà el seu assaig ¿Quién alimenta realmente al mundo? (ed. Capitán Swing), amb el que Shiva qüestiona que l'agricultura industrial tingui la solució a la crisi alimentària. Shiva ha vingut a Barcelona per a participar en el cicle “El món que necessitem” al CCCB, amb la conferència “Sembrar la llibertat”, on ha propugnat noves vies per resoldre el problema de l'alimentació mundial.

Contra les multinacionals de l'agronegoci

Shiva ho té molt clar: “És mentida que no puguem alimentar-nos sense productes químics”. L'activista índia ha carregat contra les multinacionals de les llavors, i en especial contra Monsanto. Ha assegurat que, en contra del que ven la indústria agroalimentària, "el seu sistema és altament ineficient". Per a Shiva, s'ha aconseguit reduir el nombre de gent que treballa la terra, però s'estan produint productes de baixa qualitat: "mangos que no tenen ni gust, ni suc". Afirma que allò que ara s'està produint no són aliments, sinó "antialiments" o "aliments nocius", i argumenta que això passa perquè "els que decideixen què mengem no cuinen".

Ecocidi

Vandana Shiva és molt crítica amb l'ús de fertilitzants i l'elevat consum de combustibles fòssils que implica l'agricultura mecanitzada. Denuncia que la política de la indústria agrícola és una veritable "guerra contra la diversitat". I afirma que es tracta d'un ecocidi en tota regla: ho demostra amb la desaparició de les abelles i altres insectes a Europa, que tindran greus conseqüències ecològiques. L'activista mediambiental es mostra radicalment contrària als productes genèticament modificats. I afirma que les tècniques agrícoles modernes "creen malalties noves cada dia". Shiva adverteix que "si destrueixes la Terra, aquesta et destruirà a tu", i combat a aquells que proposen planificar la colonització de nous mons per quan la Terra esdevingui inhabitable: "això és un pensament patriarcal". En canvi, Shiva defensa la importància dels petits grangers, perquè les seves produccions s'integren en un cicle perfectament ecològic i perquè "saben el que és bo per a les seves plantes".

Connectar amb la Terra

Shiva n'està segura que els que no tenen la solució per a l'agricultura són Monsanto i les grans empreses del sector, que representen "una amenaça per a la democràcia" ja que són capaces d'imposar polítiques agrícoles als governs, en contra dels interessos de qui els han votat. Apunta que "l'estupidesa i l'arrogància" dels humans estan destruint el Planeta. Afirma que per resoldre els problemes reals de la humanitat cal "connectar amb la Terra". Està segura que es pot reconduir la situació si s'aprofita la "intel·ligència viva de milions de persones".  I conclou que "l’agricultura hauria de basar-se a l’amor a la Terra, als nostres avantpassats, als nens que són el nostre futur...". L'activista índia afirma que no es rendirà en la seva lluita. I mostra molta decisió, tot i que en aquesta ocasió no ha subministrat gaires arguments. Com reconeixia el seu presentador al CCCB, Lluís Reales, la seva posició és molt controvertida. La polèmica està servida.