Ventura Pons tindrà un homenatge pòstum a la Filmoteca de Catalunya, segons ha avançat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. "Ens comprometem a seguir cuidant, a seguir difonent i divulgant el seu llegat, que per sempre formarà part de la història de la cultura catalana", ha reivindicat Plaja, després de la mort del cineasta català a 78 anys. Per la portaveu de l'Executiu, el també guionista i productor "ha representat i seguirà representant tot allò bo de les arts escèniques i el cinema català". La data de l'homenatge encara no s'ha fet pública.
🎞️ Les 5 pel·lícules que resumeixen el cinema de Ventura Pons
D'altra banda, el funeral de Pons serà aquest dijous 11 de gener al Tanatori de les Corts, a les 12.00 hores. Just abans se celebrarà la capella ardent, que serà des d'aquest dimecres 10 de gener a partir de les 18.00 hores fins dijous al matí, just abans de la cerimònia de comiat. Finalment, cal saber que la plataforma 3Cat també li ret un homenatge i ha posat a l'abast algunes de les seves principals obres: Un berenar a Ginebra, Cola, Colita, Colassa, Ignasi M, Forasters i Mil cretins. També es podrà escoltar l'entrevista en profunditat feta pel programa de Catalunya Ràdio El divan, el febrer del 2013; l'especial El violí vermell, l'any passat a Catalunya Música sobre La música de les pel·lícules de Ventura Pons; i el discurs amb motiu del Premi Gaudí d'Honor del 2015.
Ventura Pons, el cineasta més prolífic en català
Ventura Pons (Barcelona, 1945) va ser el cineasta més prolífic en llengua catalana, sent director d'una trentena de pel·lícules i una desena d'obres teatrals. De fet, va començar la seva trajectòria professional en l'àmbit teatral, convertint-se molt aviat en un dels directors més prestigiosos de l'escena catalana durant més d'una dècada. El 1977 va fer el salt a la pantalla gran amb Ocaña, retrat intermitent, que va ser seleccionada per competir al Festival de Cinema de Canes. Va arribar a ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cinema, el Gaudí d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català i la Medalla d'Or de les Belles Arts.
Entre altres pel·lícules, ha sigut director de films com Actrius, Carícies, Amic/Amat, Què t'hi jugues Mari Pili?, El perquè de tot plegat, Morir (o no) i Anita no perd el tren. També va dirigir la ficció documental Un berenar a Ginebra, sobre Mercè Rodoreda; els documentals El gran Gato; Cola, Colita, Colassa, sobre la fotògrafa Isabel Steva (que va morir el passat 31 de desembre); Ignasi M. i Miss Dalí, biografia de la germana del pintor. De la mateixa manera, va adaptar textos d'autors contemporanis com Quim Monzó, Josep Maria Benet i Jornet, Sergi Belbel, Lluís-Anton Baulenas, Jordi Puntí, Ferran Torrent o Lluïsa Cunillé.