Després del fatídic incendi que va cremar des d’ahir al vespre fins aquesta matinada l’emblemàtica Catedral de Notre-Dame, monument icònic de la capital francesa i d’arreu del món, són molts els mitjans i curiosos que se’n fan ressò tot recordant el simbolisme, les llegendes i les històries narrades al voltant d’aquest monument religiós, conegut i visitat per milions de persones cada any.
En sentir a parlar del geperut de Notre-Dame, a tots ens ve el cap la imatge de Quasimodo, el personatge creat per Victor Hugo a la novel·la de “Nostra Senyora de París”, publicada el 1831, però, sabem si realment va arribar a existir aquesta figura?
Segons consta en un document que forma part de l’arxiu de la galeria d’art Tate, en ell s’hi revelaria la veritable identitat del protagonista d’aquesta història. En el document, hi apareixen diverses evidències que mostren que la novel·la d’Hugo s’hauria basat en un escultor que va treballar pel govern Francès i en la mateixa catedral durant el temps en què la novel·la s’estava escrivint. L’escrit forma part d’una autobiografia de l’escultor britànic Henry Sibson, localitzat en una casa de Penzance (Cornualles).
Alguns especialistes consideren que Henry Sibson era l’escultor de qui Victor Hugo es va inspirar per crear el famós geperut de Notre-Dame
Henry Sibson va ser contractat per treballar a la reparació de la Catedral de Notre-Dame. En els seus apunts, apareixen clares referències a un solitari escultor geperut que també havia estat contractat pel govern i a qui no li agradava establir relacions amb els companys.
El documentalista del museu que en va fer el descobriment, Adrian Glew, va explicar que es va sorprendre enormement en veure que la data del geperut de Notre-Dame de la ficció i el de les memòries de Sibson coincidien, fet que li va fer pensar en aquesta possible relació.
El geperut de Notre-Dame va ser una pel·lícula d’animació produïda per Walt Disney Pictures, sota la direcció de Gary Trousdale i Kirk Wise, que es va estrenar el 1996. La pel·lícula narra la història romàntica sobre el geperut Quasimodo que s’enamora de la gitana Esmeralda. Un film molt aplaudit pel públic que es va endur dues nominacions a l’Oscar i al Globus d’Or a la millor banda sonora per Alan Menken.