El best seller, com a tal, s'ha d'adaptar a determinats esquemes editorials: ha de ser llarg i ha de cenyir-se a un esquema narratiu molt determinat. Vibop, des d'Alella, edita uns llibres que són a les antípodes de les grans apostes del mercat editorial. Aquesta editorial fa unes plaquettesde petit format i de poques pàgines, d'una gran diversitat. Cada llibre és un projecte molt especial, amb una edició exquisida i un treball particularitzat que només és possible gràcies a l'energia i el savoir faire de Montse Serra, l'ànima de l'editorial. Un projecte, presentat aquesta setmana a la premsa, al Tros (entre vins d'Alella i del Priorat), que ha sabut captivar a autors de tant prestigi i tan heterogenis com el poeta Narcís Comadira, el dissenyador Enric Satué, el sommelier Josep Roca o l'escriptor Vicenç Pagès Jordà. Els llibres de Vibop, tot i haver sorgit d'una cocció lenta i un procés personalitzat, no renuncien a ser presents al mercat editorial, on hi arriben (a un preu d'entre 10 i 14 €), gràcies a la distribuïdora Les Punxes.

Foto: El Tros.

Envinats

L'editorial, sorgida en una terra de vins com Alella, i de mans d'una dona amant i coneixedora del bon vi, va néixer amb un projecte molt concret: publicar llibres que vinculessin vi i creació. Així va sortir el febrer de 2018 la col·lecció Envinats, que s'ha convertit en el mascaró de proa de l'editorial del Maresme. Envinats publica cada any quatre llibres sobre vi, cuina o paisatges, i ofereix als seus lectors la possibilitat de subscriure-s'hi (l'editorial s'ha fixat com a objectiu tenir 120 subscriptors per tal d'assegurar el manteniment de la col·lecció). Es va obrir amb un text emblemàtic del sommelier Josep Roca i amb una deliciosa antologia sobre Les olors en la literatura, realitzada per Vicenç Pagès Jordà; un enfilall de citacions de grans autors (d'Italo Calvino a Maria-Mercè Marçal) que ens remeten a les seves experiències olfactives. També Vins de memòria és una obra sobre experiències al voltant del vi, però en aquest cas s'agrupen 12 testimonis autobiogràfics d'intel·lectuals com Josep M. Espinàs, Julià Guilamón, Perejaume o Jordi Cornudella. Cristina Armengol, en canvi, ens duu al vi medieval amb A taula amb Eiximenis, on recopila i analitza les referències d'aquest autor al menjar i al beure. La col·lecció, per ara, es tanca amb Els raïms immortals, de Narcís Comadira, on el poeta gironí combina l'assaig, el periodisme i, òbviament, la poesia. El llibre, que inclou il·lustracions de Comadira, es clou amb el poema Tast, en clau autobiogràfica (i enològica).

El Brossa més combatiu

Vibop ha volgut sumar-se als homenatges a Joan Brossa, i ho ha fet amb una antologia del Brossa més combatiu: Joan Brossa. Poemes de combat, a càrrec de Joan M. Minguet. Montse Serra afirma que Brossa mai no va ser "un home normatiu" (de fet, Minguet apunta que Marchena "l'executaria"). Amb aquest volum es vol "restituir Brossa a la contemporaneïtat", i resaltar la validesa i actualitat de les seves posicions religioses, polítiques i ètiques. Es vol oferir un Brossa el menys edulcorat possible (el que no ha estat gaire comú a l'Any Brossa): "Brossa era més que l'il·lusionisme i la màgia", "era un lluitador", explica Montse Serra. Un poema ho deixa ben clar: "La gent no s'adona del poder que té: / amb una vaga general d'una setmana / n'hi hauria prou per a ensorrar l'economia, / paralitzar l'Estat i demostrar que / les lleis que imposen no són necessàries". L'antologia inclou poemes als etarres del judici de Burgos, a Puig Antich, als Països Catalans... I fins i tot s'hi inclou alguns dels textos més sacrílegs, com aquell en què disecciona Josep Pla: "gran funcionari de la literatura".

Altres poetes contundents

El llibre sobre Joan Brossa és el tercer volum de la col·lecció de poesia A clar de nit, que es va obrir amb 1-O. Trenta poetes per la llibertat, una compilació de 30 poemes i poemes visuals sobre el referèndum, amb col·laboracións d'eminents poetes com Enric Casasses, Miquel Desclot, Biel Mesquida, Pau Vadell, Celdoni Fonoll, Perejaume... A la mateixa col·lecció també s'ha publicat el poemari Poetes del Maresme, amb una quarantena d'aportacions de poetes de la comarca (tot i que Serra afirma que Vibop no és "una editorial local" també assegura que "sap d'on venim").

Va de cartes

El darrer llibre publicat per Vibop, fora de col·lecció, és Cartes per a bústies. Bústies per a cartes, signat conjuntament pel dissenyador gràfic Enric Satué, el neuròleg Nolasc Acarín i el dissenyador industrail André Ricard, on un element icònic tan emblemàtic com la bústia de correus es converteix en l'eix central d'una publicació amarada de cartes literàries. Una publicació impregnada de nostàlgia cap a un objecte que està en vies de desaparició.

Petits grans llibres

Vibop, la col·lecció que combina nom de vi i de música, ha anat creixent i ja publica llibres de coses prou diferents. Montse Serra ni tan sols renuncia a publicar algun llibre de format més gran que les plaquettes, tot i que confessa sentir-se molt còmoda en el petit format. De fet, ja està a punt una nova col·lecció, de música, titulada En-cantada. I ja comença a pensar a publicar traduccions. Això sí, l'editora descarta publica algun llibre propi "ja hi ha massa llibres dolents", afirma contundent. I continua decidida a publicar llibres excepcionals "que tenen un públic i una qualitat". Llibres molt divulgatius, molt poètics, no gens científics, i sobretot, "càlids, agradables de tenir a les mans". Tot una aposta.