Traición, la darrera novel·la de l'escriptor afro-americà Walter Mosley, ha guanyat el XII premi RBA de novel·la negra. Mosley així, ha rebut els 125.000 euros del premi i s'ha sumat a la llista de guardonats com Andrea Camilleri, Philip Kerr, Ian Rankin o Benjamin Black. A partir d'aquest divendres el llibre ja serà a les llibreries. Els qui hagin vist l'obra de Rawlings a través del cinema, amb la pel·lícula El demonio vestido de azul, protagonitzada per Denzel Washington, tindran a partir d'ara la possibilitat de conèixer Walter Mosley a través d'una nova novel·la, dedicada a Malcolm X, Martin Luther King i Medgar Every.
L'hereu dels grans
Antonio Lozano, membre del jurat del premi, ha afirmat que Mosley és "un dels grans, grans, grans de la novel·la negra nord-americana" i ha advertit que Traición és una novel·la molt clàssica, molt chandleriana (de fet, Mosley confessa ser admirador de Chandler, i també de Hammett). Aquesta novel·la hereta el sentit de compromís social dels vells autors de novel·la negra en una obra molt compromesa en la lluita contra el racisme i contra els abusos policials. Aquesta no és una novel·la protagonitzada per Easy Rawlings, el mític detectiu que és al centre de les obres més conegudes de Mosley, sinó per un nou investigador, Joe King Oliver, un ex policia que ha estat condemnat després de patir una trampa destinada a desprestigiar-lo. Passarà uns anys molt durs. En sortir de la presó, aquest home, reconvertit en detectiu, s'encarregarà de perseguir una trama policial mafiosa amb pràctiques racistes.
La justícia és l'assignatura pendent de les nostres vides, la que mai aconseguim assolir.
En cerca de justícia
En la presentació del premi a la premsa, Mosley ha fet una reflexió amarga sobre el rerefons de la novel·la, i de bona part de la seva obra: "El principal problema al que s'enfronta tota la humanitat és que no s'assoleix la justícia. La justícia és l'assignatura pendent de les nostres vides, la que mai aconseguim assolir. Això és cert per a nosaltres, per als nostres pares i mares, per als nostres fills. Tots busquem justícia, una cosa inasolible". De fet, el seu personatge central és algú que "fa allò que ha de fer, que fa les coses correctes" i que mostra la llavor de com s'hauria de reaccionar davant les injustícies del món. Ara bé, Mosley s'ha mostrat molt escèptic sobre les possibilitats d'obtenir la justícia en l'actual sistema socio-econòmic: "No hi ha espai per a la justícia en el sistema politic-econòmic que tenim". En aquest sentit, ha reflexionat sobre la separació cada cop més gran entre barris rics i barris pobres a Nova York, que ell considera "el reflex més sofisticat de la injustícia", i ha explicat que a aquesta ciutat, com a moltes altres parts dels Estats Units i a molts llocs del món "Molta gent no pot jubilar-se. No pot deixar de treballar, mai... Perquè amb la pensió que rebran no arribaran a final de mes. I a moltes famílies els fills han de viure amb els pares, perquè no poden pagar un lloguer". Evidentment, una història que no resulta estranya per als seus lectors barcelonins.
La raça que es manté
Walter Mosley és afroamericà. Però per a la majoria de catalans passaria totalment per blanc, com passaria per blanc a bona part de l'Àfrica Negra. Ell no deixa d'ironitzar justament amb això, i explica que el més gran engany de la història dels Estats Units és la invenció de la raça blanca: "Hi havia uns individus que quan estaven a Europa eren anglesos, alemanys, irlandesos, catalans o italians, i quan van arribar als Estats Units van unir-se per exterminar els pell-roges i per esclavitzar els negres i es van convertir en blancs". Explica que ell, personalment, ha viscut en moltes ocasions la discriminació. De fet, els seus pares, un afroamericà i una jueva russa no van poder casar-se perquè ningú volia oferir-los la llicència de matrimoni, tot i que a Califòrnia aquesta boda era legal. Ara bé, Mosley rebutja considerar Trump el responsable del revival del racisme als Estats Units, com és freqüent de fer. "No m'agrada Trump", aclareix, "però ell és com el dit que es fica a la llaga. El racisme sempre ha existit. (...) Trump fa d'altaveu d'una realitat, i ens dona un objectiu contra el que lluitar. El racisme ja no s'amaga sobre la catifa, sinó que se'n parla. I això ens dona armes per a combatre'l".
Mosley, sempre des de baix
Mosley és un gran cronista de la vida dels negres de classe mitjana i baixa dels barris negres dels Estats Units, i especialment de Califòrnia, on viu Easy Rawlings, el més gran dels seus herois, un detectiu negre que ha lluitat a la Segona Guerra Mundial. Però tot i que la novel·la negra és allò que l'ha fet popular, Mosley és un escriptor prolífic que ha publicat molt, i sobre moltes coses: ha passat per la ciència-ficció, pel teatre i per la literatura eròtica, i ha escrit diversos assaigs sobre política i sobre escriptura. A més a més, s'ha ficat al món de la televisió i del cinema. De fet, el personatge principal de Traición és l'eix d'una sèrie de televisió que Molsey està negociant ara. La gran afició d'aquest escriptor, malgrat tot, és el jazz, que ell considera "la forma correcta d'enfrontar-se als problemes de la societat americana". No és per casualitat que el protagonista de Traición es digui Joe King Oliver; aquest era el nom del mestre de Louis Amstrong, un dels mites de Mosley.
En honor a Paco Camarasa
L'editorial RBA ha volgut que aquesta edició del Premi de novel·la policíaca es dediqui al llibreter Paco Camarasa, que durant anys havia format part del jurat d'aquest guardó. RBA ha anunciat que a partir d'ara la seva col·leció de sèrie negra no estarà circumscrita a la novel·la de lladres i serenos, sinó que oferirà un format més obert, i recollirà obres de no ficció, des de biografies a històries de crims reals, i ni tan sols es descarta la publicació de còmics. Els editors creuen que davant l'augment del mercat de novel·la negra, consideren que és l'hora d'obrir nous horitzons que abans no es podien obrir. Aposten per editar menys llibres i més selectes, com a molt tres títols al mes, amb una selecció més rigorosa, per combatre "la deriva abusiva de la novel·la negra". Entre les novetats, han anunciat la publicació d'una biografia de Dashiell Hammett, en què s'explica el seu període de treball a l'agència Pinkerton. Antonio Lozano ha promés que fitxaran nous talents, joves i prometedors.
El dèficit català
Walter Mosley és un autor relativament popular a casa nostra. Moltes de les seves obres s'han publicat diverses vegades i han sortit també en edicions de butxaca. Anagrama va publicar algunes de les seves obres clau protagonitzades per Easy Rawlings, com Mariposa blanca o Betty, la negra. Roca Editorial va editar altres novel·les d'aquest cicle, com Beso canela o El caso Brown. Ara bé, no hi ha cap edició dels llibres de Mosley en català... Mosley encara té assignatures pendents a Catalunya.