El I Premi Llengua Nacional, que lliura l’associació Llengua Nacional, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha anat a parar a una empresa valenciana de jocs: Zombi Paella. El seu major èxit: La Fallera Calavera, un joc de cartes publicat exclusivament en valencià del qual se n’han venut 22.000 unitats. El jurat ha valorat especialment l’originalitat de la proposta i haver-la desenvolupat en un “entorn sociolingüístic difícil”.
El premi Llengua Nacional, que arrenca aquest 2018 i tindrà una periodicitat anual, vol reconèixer projectes empresarials que mostrin un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús —i del bon ús— de la llengua. Hi poden participar petites empreses i cooperatives (comerços, mitjans de comunicació locals, editorials, cooperatives de consum, etc.) que destaquin per la seva defensa de la llengua. Les empreses o negocis nominats no poden tenir més de 10 treballadors.
Zombi Paella, una editorial de jocs valenciana creada per Enric Aguilar, neix de l’èxit de la seva primera baralla de cartes: La Fallera Calavera. Publicat en 2014, aquest joc s’ha convertit en tot un fenomen a les comarques valencianes. El joc no només està publicat exclusivament en valencià, sinó que gira en torn a elements del folklore, la mitologia i la cultura popular valenciana. Tots ells barrejats amb una estètica gòtica i amb temàtica zombi.
A poc a poc, gràcies al boca-orella i a la singularitat de la proposta, “La Fallera Calavera” ha anat acumulant èxits: en 2014 l’editorial Sembra Llibres proposa a Enric Aguilar escriure una novel·la breu basada en el joc de cartes. El llibre es publica en 2015 i, mig any després, arriba la segona part del joc: “La Fallera Calavera 2: els ingredients de la discòrdia”. Actualment es realitzen desenes de tornejos cada any on els participants intenten aconseguir cartes exclusives del joc, dedicades a personatges tan variats com Ausiàs March o el DJ valencià Chimo Bayo.
Recentment, Zombi Paella ha publicat Alakazum! Bruixes i tradicions, joc en què una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una andalusa i una basca s’enfronten amb les seves tradicions als costums invasors d’Estats Units, com el Black Friday, Halloween o el Fast Food. Aquest darrer joc de cartes també incorpora el gallec i l’euskera, entre altres idiomes.