Els valencians Zoo ja han tret el seu segon i esperat disc: Raval. Amb aquest títol el concert de presentació no podia ser en un altre lloc que no fos la Sala Apolo de Barcelona, a escassos metres del barri del Raval.
Després de l'èxit del seu primer treball, Tempestes vénen del sud, que va veure la llum la tardor de 2014 i que contenia un dels temes més populars d'aquest col·lectiu, Estiu, ara tornen amb aquest disc que ells mateixos defineixen com a 'perifèria', l'habitat on s'han cultivat.
Raval el formen 11 talls amb un denominador comú; la resistència del poble valencià i el respecte a la seva identitat. El primer tema es diu igual que el disc, i parla d'aquesta perifèria i habitat on els de Gandia s'han cultivat. Però el punt àlgid de l'àlbum és el tema La Mestra, un homenatge a Marifé Arroyo, que entre els anys 1974 i 1982, va engegar a Barx el primer projecte d'escola democràtica, popular i valenciana.
Un total d'11 temes que s'han fet esperar però prometen el mateix èxit que els antics. Els Zoo tanquen el disc amb una cançó titulada Correfoc, un single que defineix a la perfecció la filosofia del col·lectiu musical. Tot es resumeix a la darrera estrofa del tema i de l'àlbum: ‘En la meua boca un correfoc…Ni furtant-nos els somnis ni cremant la trinxera…ni amb la llei, ni el tricorni ni amb presons ni cavernes callaran a la fera’.
Apolo va penjar el cartell de 'sold out' ja fa uns quants dies, i aquesta nit de dimecres la sala s'ha omplert de gom a gom. El públic ha vingut d'arreu del territori català, i fins i tot alguns adeptes s'han desplaçat expressament des del País Valencià. La gran riquesa dialectal dels seguidors de Zoo és el motiu de ser del col·lectiu de la Safor.
El concert de la passada nit forma part d'una àmplia gira que passarà per moltes localitats del territori català i valencià i que també viatjarà cap al País Basc. La producció musical del País Valencià està vivint un dels seus millor moments, i les agendes culturals catalanes estan a vessar d'actuacions de grups com Zoo.