El 25,1% dels ocupats tenen opció a teletreballar a Catalunya la qual cosa la converteix en la segona Comunitat Autònoma amb més teletreball per darrere de Madrid (28%), i per sobre de la mitjana a Espanya, que se situa en el 22,3%, segons de l'Informe de la Societat Digital a Espanya 2020-2021 de la Fundació Telefónica.
En termes geogràfics, el percentatge més gran de teletreball es dona en aquelles regions amb un teixit econòmic més modern i dinàmic, en la majoria dels casos. D'altra banda, un altre estudi de l'operadora i de l'Institut DYM mostra que el 61% de les pimes espanyoles facilitarà el teletreball als seus empleats en els pròxims 6 mesos.
En aquest sentit, Belén Espejo, experta en digitalització del treball, comenta que “el teletreball ha deixat de ser un costum residual al nostre país per a convertir-se en pocs mesos en una necessitat en moltes organitzacions, la continuïtat de negoci de les quals ha estat possible gràcies al fet que els empleats han pogut continuar treballant des dels seus domicilis".
Nous models de treball
Per a poder implantar els nous models de treball a distància, l'informe situa a l'empleat en el centre envoltant-li de tots els dispositius, eines i serveis que necessita per a treballar, comunicar-se i col·laborar en un entorn segur, potenciant al màxim la seva flexibilitat i mobilitat i assegurant l'èxit del canvi a una cultura més digital.
A més, l'informe també marca un mapa tecnològic de l'entorn del teletreball que inclou una connectivitat segura, una gestió i suports unificats a més d'unes polítiques de seguretat, comunicacions fixes i mòbils, dispositius i accessoris o productivitat i col·laboració l'ús de les quals s'ha incrementat entre les grans empreses en més d'un 60% segons dades de Telefónica.
Per això, l'empresa ha creat un llibre blanc del teletreball també on es destaquen els reptes i beneficis que suposa el teletreball. Entre els reptes destaquen el manteniment dels KPIs de rendibilitat i gestions comercials malgrat treballar en remot. Entre els beneficis destaquen: una millora de la productivitat, una reducció de l'absentisme laboral, un major compromís, el foment de la responsabilitat i que les empreses es fan més atractives per als empleats amb un millor currículum professional.
L'informe realitzat a 542.122 pimes espanyoles, amb una plantilla d'entre 3 i 199 empleats, titulat DM Pimes, assegura que actualment el 35% de les pimes disposa d'un model estructurat de teletreball, un 5% més que fa 6 mesos, i el 61% d'elles afirma que continuarà fent-ho en el futur.