El 34% de les petites i mitjanes empreses de Catalunya asseguren que tenen la voluntat d'instaurar el treball a distància de manera permanent, segons una enquesta de PIMEC. Paral·lelament, un altre 45% s'inclina per mantenir la modalitat de presencialitat, en tant que el 21% restant encara està estudiant si combinar el teletreball i l'assistència física als llocs de treball o bé establir el teletreball només en algunes àrees de les empreses.

El citat estudi també reflecteix que hi ha un 14,9% de la població assalariada de Catalunya que teletreballa o ha teletreballat en el segon trimestre d'aquest 2021. Alhora, de la suma d'aquest 14,9%, un 9,3% treballa a distància de manera habitual, en tant que l'altre 5,4% ho fa de manera ocasional. Aquest és un percentatge clarament superior al dels nivells previs a la pandèmia, quan se situava en el 4,5%. Tanmateix, hi ha una rebaixa respecte al segon trimestre de 2020, quan aquest tant per cent era del 19,2%.

PIMEC aposta per reforçar el teletreball

La posició de PIMEC és que el treball a distància suposa una "oportunitat" i, en aquest context, demana "flexibilitat i una regulació amable" en el marc legislatiu per tal que es pugui implementar aquest model de forma generalitzada.

El secretari general de l'organització, Josep Ginesta, ha expressat en una roda de premsa que "no hi pot haver una regulació uniforme del teletreball perquè la idiosincràsia de les companyies és molt diferent", i que precisament són "determinades rigideses" en les normatives i en la negociació col·lectiva el que poden dur a moltes empreses a deixar de banda el treball a distància. Per això, demanen més "flexibilitat".

L'estudi també dona altres indicadors sobre el teletreball durant la pandèmia de la covid-19. Un 90% de les empreses ha implementat aquesta modalitat de treball a distància en algun moment fruit de la pandèmia i, d'aquestes, el 56% ha fet adaptacions de la jornada laboral, amb mesures com una major flexibilitat horària, reduccions del temps de dinar o jornades intensives.

Paral·lelament, un 44% de les pimes ha fet inversions per assolir aquesta modalitat de treball, amb una mitjana de 322 euros per treballador. De fet, un 70% de les empreses ha lliurat equipaments tecnològics als seus empleats i un 14% ha invertit en cursos formatius en competències digitals. D'altra banda, només un 8% dels negocis ha canviat les seves polítiques de retribució amb la implementació del teletreball.

Finalment, des de PIMEC han volgut encoratjar els empresaris a "planificar" i fer una anàlisi "prèvia i proactiva" dels costos i beneficis que els reporta o reportaria el treball a distància, atès que consideren que el teletreball pot implicar avantatges per als treballadors i per als empresaris.

 

Imatge principal: Josep Ginesta, secretari general de PIMEC, en una roda de premsa. Europa Press.