Quasi la meitat de les llars espanyoles no podrien mantenir el seu nivell de vida més enllà de tres mesos si no tinguessin cap ingrés i només poguessin viure dels estalvis, segons es després de l'informe sobre la qualitat de vida dels espanyols publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per l'altre costat, només el 19,6% de les llars podrien mantenir el seu nivell de vida durant més d'un any en casa de no rebre cap ingrés.
Si separem aquestes dades per la nacionalitat de la persona que més ingressos aporta a la llar, els estrangers que no són de la UE són els que menys capacitat per mantenir el nivell de vida tenen i un 78,8% no arribaria ni tan sols als tres mesos. Pel que fa als estrangers de la UE el 65,3% tampoc podria arribar als tres mesos mentre que els espanyols no passarien dels tres mesos en el 41,4% dels casos.
Capacitat d'estalvi i endeutament
Pel que fa a la capacitat d'estalvi dels ciutadans, en un més normal, el 41,1% de les llars aconsegueix guardar diners mentre que, per contra, el 7,3% va necessitar demanar diners durant l'any passat. Per tipus de llar aquests percentatges van ser del 24,5% i del 21,1%, respectivament, en les llars formades per un adult amb fills dependents a càrrec. I del 45,3% i 4,9% en les llars amb dos adults sense fills dependents.
Pel que fa a la part de l'endeutament, si excloem els préstecs hipotecaris per a la compra d'habitatge principal, el 2,2% de les llars tenia durant 2020 un nivell d'endeutament alt, és a dir superior al 33% dels seus ingressos nets, i un 14,2% baix, menor al 10% dels ingressos. Alhora, fins a un 72,8% de les llars no tenien préstecs, excloent-hi sempre les hipoteques per a la compra de residència principal.
Per tipus de llar, el 6,3% dels formats per un adult amb fills dependents a càrrec va tenir un nivell d'endeutament alt mentre que els menors percentatges d'endeutament alt es van donar en les llars sense fills dependents.
Si mirem el propòsit dels préstecs dels ciutadans, el 12,7% de les llars mantenia l'any 2020 préstecs destinats a la compra de cotxes, motocicletes o altres mitjans de transport i el 7,6% tenia préstecs per a l'adquisició de béns o serveis de l'habitatge.
Endarreriment en els pagaments
Un altre punt clau de l'estudi són els endarreriments de les llars espanyoles pel que fa als diferents pagaments que han d'efectuar. En aquest camp, el 5,9% de les llars va tenir retards en el pagament de rebuts no relacionats amb l'habitatge, com a telèfon, educació o sanitat durant el 2020. En aquest punt, l'estudi no ha tingut en compte el pagament d'hipoteques o rebuts de l'aigua o energètics.
Si ho mirem per nacionalitat de la persona que més ingressos aporta a la llar, els retards van ser del 4,9% per als espanyols, del 12,6% per als estrangers de la Unió Europea i del 20,1% per als estrangers que no eren d'un país de la UE.
Aquestes diferències en els percentatges també es van donar en l'anterior mòdul d'aquesta enquesta, realitzat el 2008. No obstant això, els percentatges van ser menors. Per al conjunt de llars el percentatge que va tenir retards en el pagament de rebuts no relacionats amb l'habitatge va ser del 2,5% el 2008.